Реклама / Ads
27| 9124 |10.06.2021 НОВИНИ

”Новото лице” Митов: Чекмеджетата са изтъркан въпрос, а санкциите на САЩ се ползват за удар на бизнеси

.
Даниел Митов Източник: БГНЕС
Въпросите с чекмеджетата, пачките и кюлчетата били изтъркани. Служебният кабинет бил озъбен и реваншистки и в този смисъл - било нормално постоянно да се вадят скандали, защото се търсели целенасочено. А иначе - разминавали се становищата на Запада по отношение на корупцията с това, което се говорело у нас. Такава едва ли не нямало. Американските санкции по закона ”Магнитски” се ползвали, за да се удрят определени бизнеси.
 

Общо взето така може да се обобщи основната част от гостуването на Даниел Митов в сутрешния блок на БНТ. Печалният проектопремиер и афишираният като "новото лице" в Борисовата партия повтори някои спорни опорки, но каза и доста интересни неща. 


Една от основните теми, разбира се, бе тази за корупцията. Коментарите на Митов идват на фона на куп скандали, които тресат държавата ни още от миналата година. През последните седмици обаче служебният кабинет на ген. Стефан Янев заговори за огромни схеми и безогледна кражба - схемите с кредитите на ББР, проблемното дружество "Автомагистрали" и прочее неща, които явно са върхът на айсберга. На фона на всичко това пък се появиха американските санкции по закона "Магнитски", които удариха Божков, Пеевски и Илко Желязков, а днес у нас пристига шефката на европрокуратурата Лаура Кьовеши, която да види какви ги върши Иван Гешев, който доста мълчи по тия всички въпроси. Или стига до печалното заключение "няма данни за престъпления". Западът не мисли точно така, уви. 


"Европейският съюз и служебният кабинет казват различни неща. Ако има корупция, ако пари са изтичали - да кажат какви пари, къде и колко са изтичали. Санкциите от САЩ върху определени лица и определени фирми се използват, за да бъдат удряни бизнеси, които очевидно ще трябва да освободят пазарна ниша, за да може да се наместят такива, свързани с други кръгове", смята Митов. 


Санкциите по закона "Магнитски" обаче ще окажат огромно влияние върху изборните резултати през юли, смятат социолозите. Седмица след зашлевения от САЩ шамар ГЕРБ започна да губи доверие, а спадът е от 2%. Същевременно "Има такъв народ" печелят подкрепа и разликата между двете формации се топи. Митов обаче смята, че ГЕРБ отново ще са първа политическа сила.


"Социологията си е социология, но и предишния път имаше разминавания в начина, по който гласуваха българските граждани. Убеден съм, че ще сме първи. Не можем да заобикаляме волята на толкова много български избиратели. Трябва да говорим за това какво ще правим от тук нататък. Ясно е какво е направено, че през цялото това време правителствата на ГЕРБ са градили основата на икономиката. Всички магистрали и пътища не са пропагандно говорене. Това са кръвоносните съдове. Те ще видят нередности навсякъде. Това оголено озлобление цели единствено да ни удря преди изборите", посочи още Митов.


Изборите били в риск, но от ГЕРБ-СДС не се подготвят предварително за касиране на резултатите. Чакат да видят какви са параметрите на случващото се. Ако имали съмнения за манипулации, щели да сезират международните наблюдатели и да протестират. За машинното гласуване на предсрочните избори, Митов заяви, че ГЕРБ нямат нищо общо със "Сиела Норма" и не саботират машинното гласуване. Според него увеличението на секциите в чужбина, особено в Турция, е огромен проблем.


А иначе Митов не смята, че е бил използван от Борисов при предложението му да стане премиер след изборите на 4-ти април. Предложеният от ГЕРБ кабинет така и не бе гласуван в Народното събрание. 


"Беше ми ясно и последният път, че шансовете да се състави кабинет бяха меко казано ниски. Ако ще ме използват за това държавата да върви напред, да преподредим, да стъпим на напревоното и да има еволюция на българските институции, интеграция в ЕС и евроатлантическите структури, готов съм да ме използват", посочи Митов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3002 |20.04.2021 Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. Митов: Ще говоря с ИТН и ДБ . 4| 3951 |15.04.2021 Каролев за Митов: На бас, че се е съгласил да бъде номиниран, за да стане после евродепутат . 53| 13912 |19.03.2021 Джамбазки се държа непристойно в ”Лице в лице” в лют спор с Велизар Енчев за шпионския скандал . 54| 3996 |04.02.2021 Даниел Митов: Режимът в Русия затяга все повече хватката около гушите на гражданите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads