Реклама / Ads
32| 6919 |29.10.2021 НОВИНИ

Euronews: COVID в България - кошмарът, който никой не иска да има

.
Източник: БГНЕС
В момента България е начело в световната класация за смъртни случаи на глава от населението, свързани с COVID, две седмици преди провеждането на третите избори тази година, които трябва да се проведат на 14 ноември.
 

„Всеки ден България губи хора, еквивалентни на една самолетна катастрофа. Наистина е ужасно“, казва Ружа Смилова, програмен директор в Центъра за либерални стратегии в София, пред Euronews. Статията, посветена на коронавируса у нас е озаглавена „COVID в България - кошмарът, който никой не иска да има“.

 

И все пак мрачните заглавия не направиха населението податливо на ограничения, като в няколко града избухнаха протести срещу Зелените сертификати, които станаха задължителни за влизане в молове или ресторанти.

 

Страната се намира в тежка политическа криза, белязана от едномесечно протестно движение, което започна миналата година с призиви за оставка на популисткото правителство, водено от Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ, която е на власт от 2009 г.

 

Оттогава парламентарни избори бяха организирани два пъти, през април и юли, но спечелилите партии не успяха да сформират управляваща коалиция. Понастоящем страната се ръководи от служебно правителство, което не желае да приема по-строги мерки от страх от обществена реакция.

 

Най-бързо свиващата се страна в света

 

България също страда от значителен демографски спад поради миграцията, както и ниската раждаемост. Настоящата смъртна спирала поради COVID вероятно ще усложни проблема.

 

„Трагедията само ще нараства. Шокиращо е да се види това в общество, обсебено от демографската криза в държавата. България е най-бързо смаляващата се страна в света и е загубила 10% от населението си през последните 15 години от присъединяването“, обяснява Смилова.

 

„Така че, въпреки че има демографска паника, обществото е нечувствително към масивна загуба на живот в момента. Не е готово за по-строги мерки. Освен ако това не се промени, не виждам как президентът ще въведе по-строги мерки “, казва тя.

 

Към този момент от пандемията България регистрира 338,83 смъртни случая на 100 000 жители, като зад тях е само Бразилия с 287,46 жертви. Единствената друга европейска страна в челната петица е съседна Румъния, с 237,73 смъртни случая на 100 000 жители, което я поставя на трето място като цяло, според данни на Джон Хопкинс от 29 октомври.

 

Според статията ние сме най-слабо ваксинираната страна в Европа. Едва 1,38 милиона души са получили две дози ваксина.

 

Журналистът от „Дневник“ Ангел Петров коментира, че „в страна, свикнала политиците да омаловажават всичко, което може да разстрои избирателите им“, зеленият сертификат е въведен сравнително „тихо“. Според него служебното правителство е действало предпазливо с мерките заради предстоящи отново избори.

 

България има значителни проблеми с решението кой да наследи бившия премиер Борисов, който подаде оставка през май. Преди предстоящите избори България проведе два гласувания в рамките на три месеца. Резултатите през юли повториха тези от април, като същите шест партии и коалиции преминаха задължителния изборен праг.

 

„Това, което знам, е, че отношението на българските власти не помогна на хората да се примирят с това, което се случваше по време на тази пандемия. Това е очевидно от факта, че всички различни политики през последната година и половина бяха насочени към успокояване на хората. Това е култура, която беше подхранвана от десетте години на правителството на Борисов, а президентът Радев и неговото служебно правителство бяха абсолютно разглезени от това. Това е политика, която винаги се опитва да направи така, че никой да не се обиди или разгневи от това, което се случва, правителство, което постоянно иска да покаже, че се съобразява с исканията на всички“, казва журналистът пред Euronews.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3399 |29.10.2021 Смъртността от COVID в Русия е много по-висока от официално обявяваната . 4| 3987 |29.10.2021 Кога COVID-19 ще се превърне в сезонно заболяване? . 4| 5244 |29.10.2021 Николай Милчев: В България има островен гигантизъм . 5| 2909 |29.10.2021 Последна спирка: България. Всяко трето дете у нас - в риск. Пак сме на дъното на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads