Реклама / Ads
10| 3215 |14.11.2023 НОВИНИ

Евгений Кънев: ДАНС е особено активна срещу влиянието на ПП в българската политика, но не и срещу българите - агенти на Путин

.
Евгений Кънев Източник: БГНЕС
"Денков е прав, че в своето упорство да не изпълнява закона, Радев му пречи да си изпълнява задълженията по Конституция", пише Евгений Кънев.
 

Евгений Кънев, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Обръчът около шефа на ДАНС явно се стяха, щом президентството праща своя аватар Димитър Стоянов да го брани по ТВ.


Мотивите, според аватара са “нефелни”.


А по-рано Радев каза, че нямало в закона основание, на което да го освободи.


Да видим дали е така.


Това, с което ще бъде запомнен ДАНС под ръководството на Тончев, е нито една акция или действие, което да е нарушило руски интерес по време на война до нас, в която България е неприятелска държава.


Припомням, че всъщност изгонените руски дипломати беше инициатива на самия тогава премиер Петков, а ДАНС просто оформиха доклад за основание. Почти същото се случи с предстоятеля на руската църква - трябваше да бъде изобличен от македонските служби и да стане скандален у нас, та ДАНС да се подсетят. Не се е чул някакъв резултат от разследвания за взривове, отравяния, руска пропаганда и най-вече: уличени българи - агенти на Путин. Няма и да се чуе.


Но пък ДАНС е особено активна в борбата ѝ срещу влиянието на ПП в българската политика. Като почнем от политическата оценка, лично на шефа на ДАНС в парламента, че Кирил Петков е предал българския интерес в казуса С. Македония; минем през активната или пасивната роля на ДАНС за подслушването на сбирката на ПП и не завършим с машинния вот-гейт, иницииран от ДАНС с потърпевш най-вече ПП-ДБ. Общо взето всичко, с което се помни ДАНС в публичното пространство, е да изпълнява поръчки на резидента и дуета Магнитски срещу ПП-ДБ.


Денков е прав, че в своето упорство да не изпълнява закона, Радев му пречи да си изпълнява задълженията по Конституция:


Чл. 105.
(2) Министерският съвет осигурява обществения ред и националната сигурност и осъществява общото ръководство на държавната администрация и на Въоръжените сили.

 

А дали няма законово основание за освобождаването на Тончев?


Ето го в закона за ДАНС:


Чл. 4. Пълномощията на председателя и на заместник-председател се прекратяват предсрочно:


7. (нова - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на агенцията.


Мисля, че и двата параграфа са добре уплътнени от изброените по-горе активности на ДАНС.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2875 |14.11.2023 Нетаняху: Израел ще доведе войната срещу Хамас до край . 16| 2911 |14.11.2023 Столтенберг: Путин не иска да преговаря за приемливо решение в Украйна . 1| 2924 |14.11.2023 Блинкън категоричен: Подкрепата на САЩ за Украйна ще продължи и през зимата . 17| 3141 |14.11.2023 Акад. Денков: Ако няма стабилна държава и национална сигурност, нищо друго няма значение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads