Реклама / Ads
5| 3667 |18.11.2022 НОВИНИ

Евгений Кънев: Прекалено много хора са в политиката да крадат

.
Евгений Кънев
Проблемът на държавата ни може просто да се дефинира: прекалено много хора са в политиката да крадат. Заради достъпа до бюджета са готови на всякакви маймунджилъци и циркове, за да спечелят повече гласове и доберат до хазната - което няма нищо общо с политиката.
 

Смисълът на политика в демокрацията е да защитава платформа за развитие на цялото общество и да накара хората да я подкрепят. Да манипулираш съзнателно с глупости, които очевидно вредят на обществото, но носят гласове по един или друг начин е престъпление, а политикът е престъпник.

 

Чрез лъжа към кражба, чрез кражбата - нова лъжа, нещо като лъжа-кражба- лъжа прим. И така измамата става начин на функциониране на политиката, а криминалите - лице на държавата.
Такава измама е хартиената бюлетина - връщането обратно към нея с всякакви лъжливи аргументи е да се прикрие кражбата на вот, само чрез който може да продължи кражбата от бюджета.


Опорните колони на този модел в икономиката се казват олигарси. Те са инструментите за легализация на кражбата от политиците. Неслучайно няма много богат човек у нас, който да е без някаква рецепторна връзка с българския бюджет.


Условно 20% от населението на България се храни от транзакции с бюджета. Това е т.н. Рентиерска икономика - строителството с обществени поръчки, енергетиката, търговията с акцизни стоки (горива, алкохол и цигари), която прави условно 20% от БВП. Тя ангажира политици, бизнесмени с техните служители и държавни чиновници, които са политически представени от хартиената коалиция. Корупцията е нейния modus operandi , рентата - нейната “добавена стойност”.


Останалата част от икономиката - МСП на вътрешния пазар и фирмите- износителки - произвеждат условно около 80% от БВП на пазарен принцип. А техните данъци и сметки захранват рентиерската икономика.


Хората заети в реално пазарна икономика са условно 80% от населението, но са представени с малко над 20% в парламента от ПП и ДБ. Защото много от тях имат собствен живот, независещ от политиката и не виждат смисъл да гласуват.
С други думи, у нас 80% от хората са като пчеличките, които произвеждат меда, който други 20% търтеи чакат да опоскат.
И така ще продължи, докато пчеличките не са представени с 80%, а търтеите с 20% от депутатите в парламента.
Вместо обратно, както е сега.

 

Икономистът Евгений Кънев, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3404 |13.11.2022 Радан Кънев: Малко неща са по-опасни от т. нар правителство за зимата . 6| 5809 |10.11.2022 Кънев: Днес Борисов отново се опита да отвори капан. Няма кой да влезе . 13| 2945 |07.11.2022 Евгений Кънев: Има хора у нас, които може да не живеят в соца, но соцът завинаги ще живее в тях . 6| 10477 |02.11.2022 Радан Кънев: Няма сила, която да приеме правителство, в което Борисов да управлява от Банкя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads