Реклама / Ads
6| 5771 |10.11.2022 НОВИНИ

Кънев: Днес Борисов отново се опита да отвори капан. Няма кой да влезе

.
Tри ”червени лампи” от днешния stand-up на Бойко Борисов:
 

1) "Кабинет за 3-6-9 месеца" (ако ще има избори "две в едно" с местните, са 9 месеца + служебен кабинет). 

 

Подобно "правителство за зимата" е несериозно и опасно. Времето е напълно недостатъчно за сериозна политика, камо ли за сериозно законодателство. Всичко ще остане започнато и недовършено (и вероятно това е целта). Кабинет за няколко месеца е просто удължаване на предизборната кампания. И който познава г-н Борисов знае, че е отлично изчислено - при взаимодействие с ГЕРБ, “Продължаваме Промяната” и “Демократична България” ще понесат неизбежно електорални щети. Тяхното възстановяване изисква успешни реформи и добро управление - неизпълними задачи за половин година. Сметаката е ясна - ПП и ДБ да понесат загуби и да се явят на следващи избори отслабени. 

 

2) "Личностите нямат значение, важно е какво се договорим". 

 

Няма по-опасна логика в настоящия момент. При пълната (и заслужена) липса на доверие между партньорите, единствено конкретните хора, които упражняват изпълнителната власт, могат да създадат доверие и между партньорите от една страна, и между управлението и гражданите, от друга. 

 

Преди всичко - нужна е пълна гаранция, че премиерът, вътрешният министър, финансовият министър и т.н. са хора, които и с пистолет в тила не могат да бъдат закарани в Банкя или Бояна да им дават инструкции. 

 

3) Уж ненатрапчив, но за слушалите внимателно - напълно ясен знак, че Борисов ще държи да контролира Министерство на Енергетиката. 

 

(Ясен като се започне с флирта с министър Росен Христов, който все повече изглежда като недоразумението на десетилетието, и напоителното развиване на прокремълските клевети срещу Кирил и Асен по газовата тема)

 

Това трябва да е ясна червена линия в преговорите. Енергетиката е сфера, в която работата на ГЕРБ през годините е меко казано спорна, влиянието на мафията през тяхното управление - очевидно и нагло. Преди всичко - сфера, в която са нужни смели и категорични реформи, на които Борисов е доказано неспособен. 

 

Неведнъж съм казвал, че съм ЗА намирането на форма на сътрудничество между ПП и ДБ (като общ, доминиращ и реформаторски фактор в 48-мото НС) от една страна, и ГЕРБ - от друга. И оставам на тази позиция. Но това изобщо не означава, че съм забравил собствения си горчив опит или че не се уча от грешките и от боя, който съм изял. 

 

Днес Борисов - за кой ли път - се опита да отвори капан. Така няма да стане. Няма кой да влезе.


Радан Кънев, Facebook




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 9329 |10.11.2022 Кабинетът на ГЕРБ е готов и е без Борисов . 26| 5214 |10.11.2022 Борисов: По-опитен човек от мене няма. Мога да ръководя най-добре от всички . 1| 2833 |08.11.2022 Иван Демерджиев: Днес е ден на покруса, но и на решимост . 2| 2786 |08.11.2022 Борисов: Всички партии са приемливи за реално управление, без ”Възраждане”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads