Реклама / Ads
0| 2367 |22.06.2024 НОВИНИ

Евро 2024: Грузия спечели историческа първа точка след равенство с Чехия

.
Източник: БГНЕС
Грузия спечели историческа първа точка на Европейското първенство в Германия, след като завърши наравно с тима на Чехия, предаде БТА.
 

Грузия и Чехия завършиха 1:1 в среща от втория кръг в група "F" на Европейското първенство по футбол в Германия.





Жорж Микаутадзе откри резултата за Грузия от дузпа в добавеното време на първото полувреме, а Патрик Шик изравни в 59-ата минути, но малко след това се контузи и напусна терена.

 

В герой за Грузия се превърна вратарят Георги Мамардашвили, който направи над 10 спасявания. Това е първа историческа точка за тима при първото им участие на шампионат на Стария континент. Отборът на Чехия може да съжалява, тъй като доминираше изцяло в двубоя, но стигна само до равенство.

 

В другия мач от групата от 19:00 часа играят Турция и Португалия.

 

В класирането Чехия е на трето място с 1 точка, колкото има и Грузия на последната позиция. Турция и Португалия имат по  точки актив на първите две места.

 

В последния кръг на 26 юни Чехия излиза срещу Турция, а Грузия срещу Португалия.

 

Двата отбора предложиха страхотно първо полувреме, в което чехите доминираха изцяло, но в края допуснаха попадение. Още във втората минута вратарят на Грузия Георги Мамардашвили направя страхотни спасявания. Първо Адам Хложек отправи удар от непосредствена близост, който Мамардашвили отрази, но топката попадна в Патрик Шик, чийто изстрел отново беше спасен от стража на Грузия.

 

В 22-ата минута попадение на Чехия беше отменено след намеса на системата за видеоповторение ВАР заради игра с ръка на Aдам Хложек. Последваха още няколко страхотни атаки на футболистите на Чехия, които обаче така и не успяха да стигнат до гол.





Противно на събитията на терена Грузия поведе в резултата в добавеното време на първото полувреме. При центриране на Хвича Кварацхелия защитникът Робин Хранач опита да блокира удара на съперник, но топката рикошира в ръката му. Реферът Даниел Зиберт първоначално не отсъди дузпа, но след намеса на системата ВАР се установи, че бранителят е нарушил правилата. Жорж Микаутадзе вкара от бялата точка със силен удар и даде аванс на Грузия на почивката.

 

Микаутадзе реализира втория си гол в турнира. Той стана първият играч, отбелязал в първите два мача на своя отбор на Европейското първенство след Гарет Бейл от Уелс, който направи това през 2016 година.

 

Веднага играчите на Чехия организираха бърза контраатака. Патрик Шик отправи отличен изстрел, който беше отразен от Мамардашвили.

Второто полувреме отново започна с доминация на Чехия, а след около час играчите на тима бяха отправили 18 удара към вратата на съперника, от които 9. Така закономерно те стигнаха до 1:1 в 59-ата минута. При центриране от корнер Ондржей Лингър засече топката с глава, тя се отби в левия страничен стълб и попадна в Патрик Шик, който нямаше проблеми да се разпише.

 

Малко по-късно Матей Юрашек пробва удар от далечна дистанция, но стражът на Грузия успя да избие топката встрани.





В 68-ата минута звездата Патрик Шик се контузи и беше заменен от Моймир Читил. Десет по-късно Ондржей Лингър направи пропуск. След това Матей Юрасек проби отляво, успя да центрира към наказателното поле на Грузия, където Моймир Читил с глава стреля покрай гредата.

 

Грузия все пак стигна до възможност за гол в последните секунди, когато резервата Саба Лобянидзе стреля, но над вратата.

 

Чешкият отбор отправи 27 удара към съперниковата врата, от които 12 точни, срещу 32-13 за грузинците. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3326 |22.06.2024 Депутатите в Северна Македония гласуват кабинета на Мицкоски. Той обаче заформи скандал, гърците реагираха . 10| 2643 |22.06.2024 Проверяват болницата заради смъртта на чужденец. Охранители го блъскали и удряли . 4| 2420 |22.06.2024 Нова мисия на спешната медицинска помощ по въздух. Помогна на 64-годишен мъж в тежко състояние . 0| 2702 |22.06.2024 Ищар и Паров Стелар в първия ден на "Франкофоли" в Пловдив. Тази вечер на сцената излизат Rudimental

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads