Реклама / Ads
Frognews
2| 3799 |11.01.2019

Евродепутати от Италия и България питат ЕК за репресиите срещу Иванчева и Петрова

.
Питат ЕК как ще противодейства на антидемократичните практики в региона.
Италианка от ЕНП пита Европейската комисия какво ще направи за да противодейства на антидемократични практики в България. Български евродепутат подкрепи искането й. ЕК трябва да даде становището си за 8 месечния престой на Иванчева и Петрова в ареста до края на януари.

Евродепутатът от Европейската народна партия Барбара Матера е направила официално запитване до Европейска комисия относно политическата репресия и нарушаването на човешките права на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.  Срокът за отговор от комисията е два месеца и се очаква да бъде получен в края на настоящия месец. От защитата на Иванчева съобщават, че са получили писмен отговор от офиса на Президента Жан-Клод Юнкер и Първия вицепрезидент на Европейската комисия Франц Тимерманс, които също следят развитието на случая.

 

Италианката задава два конкретни въпроса на Комисията. Първият е какво прави Комисията за разследването, разрешаването и наказване на тези очевидни нарушения на правата на човека?

 

Вторият въпрос към Европейската комисия е какво може да се направи за разследване и противодействие на тези антидемократични практики в региона?

 

Темата на запитването е посочена като: Политически репресии и нарушаване на правата на човека на две жени политици в България. Депутат  Матера посочва, че арестуването и лишаването от свобода на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, кмет и заместник-кмет на район Младост на Столична община в България, постави под въпрос зачитането на демокрацията в региона.

 

„Няма доказателства срещу тези жени за предполагаемото им престъпление и те са били третирани с унижение на тяхното човешко достойнство по време на лишаването им от свобода, били са словесно малтретирани, подложени са на липса на достъп до слънчева светлина и чист въздух, затворени пространства и принуда.“

 

Матера обръща внимание още и на това, че в България не се спазват нормите на правовата държава, защото е пренебрегнат принципа за невинност до доказване на тяхната вина.


Споменава още липса на доказателства срещу Иванечва и Петрова и отказът да им бъде осигурена адекватна защита при ареста.  


„Г-жа Иванчева е демократично избран политик, чиито политически възгледи за поддържане на зелени зони в района, включително противопоставяне на проекти за незаконно строителство, и стартирането на дело, което да разследва приватизацията на определени имоти, противоречи на позицията на управляващата партия в България.“, завършва официалното обръщение на италианката евродепутатка.

 

В подкрепа на колегата си българският европейският депутат Севтослав Малинов подкрепи в своя позиция въпроса на колежката си от ЕНП Барбара Матера.

"Подкрепям повдигането на темата на европейско ниво, тъй като смятам, че демонстративното потъпкване на правата на тези две жени, заплашва да се превърне в норма в нашата страна. Управлението в България в нарушение на фундаментални правни принципи създава законови норми, с които се отрича едновременно от нашата принадлежност към ЕС, към общочовешките ценности, утвърдени в Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), и от основни елементи на правовата държава, каквито са независимостта на съдилищата, неприкосновеността на частната собственост и презумпцията за невинност.", заявява Малинов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Българин е арестуван в Италия за убийство 1| 3184 |11.01.2019 . Румънски медии: Тръмп ще пита Борисов за господстващото положение на „Лукойл“ в България 22| 13526 |11.01.2019 . Родители на болни деца завеждат дело срещу България в Страсбург 0| 3219 |10.01.2019 . Българските евродепутати излязоха с обща позиция по пакета „Мобилност“ 0| 3279 |10.01.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ