Реклама / Ads
85| 15809 |06.10.2020 НОВИНИ

Евродепутатка от ЕНП иска в резолюцията да пише, че магнат на казина финансира протестите в България

.
Роберта Мецола
Евродепутатката от ЕНП Роберта Мецола е внесла поправки в резолюцията за България. Тя настоява в една от тях да фигурира текст, в който се твърди, че известен магнат на казина, туризъм и строежи, срещу когото са повдигнати 18 обвинения, финансира продължаващите протести.
 

Сред общо 36-те поправки, които целят силно да смекчат острия тон срещу правителството в документа, евродепутатката Мецола предлага текст, в който очевидно визира съветниците на президента Пламен Узунов и Илия Милушев. Той е със следното съдържание:

 

"Двама съветници на държавния глава са замесени в криминални действия, а и са били обвинени в незаконно събиране и съхраняване на документи с държавен печат за класифицирана информация, получени незаконно от Държавната агенция "Разузнаване", както и в участие в криминална конспирация с цел търговия с влияние, като например даване на българско гражданство на руски гражданин". 

 

В друга искана от нея поправка, в която се цитират световни медии с информация за връзки на криминални групировки и държавните власти, Мецола настоява да се добави текста за връзките между разузнавателните служби и съветниците на президента, както и че се приветства решението на българското правителство да изгони дипломати, за които се твърди, че са извършвали военен шпионаж и са събирали класифицирана информация за държавни тайни с намерението да я предадат на трета страна. 

 

Според БНР друга поправка на Мецола гласи, че президентът, който има конституционното задължение да бъде политически неутрален, е взел директна линия на поведение в опозиция на правителството, поискал е неговата оставка и използва протестите като платформа за своята позиция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 6901 |06.10.2020 LIBE: Искаме да дойдем в България и да видим как ще се борите с корупцията . 15| 6597 |05.10.2020 Бабикян: Омръзна ми да слушам от недояли политици, че протестите не знаели какво искат за бъдещето . 23| 15487 |04.10.2020 ЕП: Дълбоко съжаляваме и заставме зад законовите искания за демокрация в България . 45| 7469 |04.10.2020 Тома Биков: Дебатът в Брюксел е заради двама евродепутати, които искат да си вдигнат авторитета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads