Реклама / Ads
3| 2402 |09.04.2024 НОВИНИ

Еврокомисията: Новите правила за политическата реклама в ЕС влязоха в сила

.
Източник: БГНЕС
От днес в ЕС са в сила новите правила за политическата реклама, информира Европейската комисия. С това се въвеждат общи изисквания за прозрачността на тези реклами и се очаква гражданите да получат възможност да разпознават съобщения, които целят да повлияят на техните политически мнения и решения.
 

Занапред политическите реклами следва да бъдат надлежно отбелязани. Предстои да се въведе механизъм за съобщаване на проблемни реклами. Предвижда се всички политически реклами онлайн да се съхраняват. Въвежда се също така забрана за спонсориране на реклами от рекламодатели извън ЕС три месеца преди избори или референдум.

 

Правилата ще се прилагат и за предстоящите през юни избори за Европейски парламент, уточнява Еврокомисията. Допълва се, че изискванията за прозрачност на политическата реклама ще влязат в сила от 9 октомври догодина. С тези промени ще бъде посочвано кой и колко е платил за рекламните съобщения, и с кой изборен или законодателен процес са свързани те.





По-рано днес европейските партии АЛДЕ (либерали), ЕНП (християндемократи), ЕКР (консерватори), ПЕС (социалисти), "Левите" (социалисти/комунисти) и "Зелените" (природозащитници) бяха сред организациите, подписали правилата за поведение в навечерието на изборите за евродепутати. От "Идентичност и демокрация" (евроскептици) са заявили готовност, че също ще се присъединят, пояснява ЕК.

 

Подписалите обещават да поддържат етично поведение в предизборната кампания, да не разделят обществото, да се въздържат от използване или разпространение на дискриминационни изявления срещу обществени групи на основата на пол, расов или етнически произход, вяра, увреждане, възраст или сексуални предпочитания. Тези партии ще се въздържат и от разпространение на анонимни политически реклами.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2508 |09.04.2024 Големият кубински перкусионист Rolando Palacio пристига в София . 0| 2427 |09.04.2024 Южна Корея планира да инвестира почти 7 млрд. долара в изкуствен интелект до 2027 г. . 2| 2537 |09.04.2024 Съд в Москва арестува задочно бивш депутат от норвежкия парламент, воюващ на страната на Украйна . 9| 3511 |09.04.2024 Радан Кънев: Еврозона е гаранция срещу източване на банки по модела на КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads