Реклама / Ads
2| 3539 |19.10.2023 НОВИНИ

Еврокомисията отчита добър напредък в охраната на границата на ЕС от България и Румъния

.
Европейската комисия съобщи, че шест месеца от началото на изпълнението на пилотните проекти за въвеждане на бързи процедури за предоставяне на убежище и за връщане на незаконно пристигнали в ЕС мигранти отчита добър напредък, постигнат от България и Румъния.
 

Бяха постигнати добри резултати при управлението на границите и тясното сътрудничество със съседните държави, се посочва в съобщение на комисията. Отбелязва се, че пилотните проекти бяха създадени през март, предаде БТА.

 

Отчита се, че у нас в областта на убежището са извършени обучения за улесняване на прилагането на ускорените процедури за убежище. България изготви списък с определени сигурни страни на произход на мигрантите и увеличи броя на служителите на Европейската агенция за убежище, се допълва в съобщението.

 

България е в процес на изменение на законодателството, за да позволи издаването на откази за международна закрила заедно с решения за връщане на незаконните мигранти. Българските власти работят по цифровизацията на системите за убежище и връщане с подкрепата на агенциите на ЕС и ЕК. България повиши сътрудничеството си с европейската гранична служба "Фронтекс", допълва комисията. Отбелязва се, че нашата страна получава допълнителни ресурси, включително техническо оборудване за управление на границите. 

 

Комисията добавя, че в нашата страна се въвежда възможност за подпомагане на доброволното връщане. България подобри сътрудничеството си с европейската полицейска служба "Европол" за борба с каналджийството и за ограничаване на вторичните движения на мигрантите в ЕС, се посочва в оценката.

 

За Румъния се отчитат законодателните промени по повод предоставянето на убежище. Румънските власти допълнително подобриха сътрудничеството с европейската агенция за убежище. Румъния продължи да управлява успешно външните си граници със Сърбия, посочва ЕК.

 

Допълва се, че сътрудничеството по пилотните проекти ще продължи с редовни срещи за наблюдение на прилагането на новите мерки. ЕК пояснява, че през юни реши да повиши способността на България и Румъния за наблюдение на границите с отпускането на допълнително финансиране.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3590 |19.10.2023 "Бомба избухна на 200 метра от нас". Четирима от българските моряци от кораба „Рожен” се завърнаха у нас . 5| 3852 |19.10.2023 "Евреите казват: спрете геноцида над палестинците" - протести в САЩ. Какво знаем на 13-ия ден от войната между Израел и Хамас? . 1| 3686 |19.10.2023 Топлото време се завръща у нас . 6| 3650 |18.10.2023 Жертвите на домашно насилие ще могат да подават сигнали с мобилно приложение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads