Реклама / Ads
0| 2147 |03.10.2024 НОВИНИ

Еврокомисията понамали глобите срещу България за пътните такси

.
Еврокомисията
Заради българската тол система България е заплашена от големи глоби, защото Европейската комисия установи, че то е "оперативно несъвместимо" - тоест не може да обменя данни с мрежите за електронно събиране на пътни такси в другите страни от ЕС.
 

Европейската комисия установи, че то е "оперативно несъвместимо" - тоест не може да обменя данни с мрежите за електронно събиране на пътни такси в другите страни от ЕС.

 

Казусът бе предаден на Европейския съд още през април 2023 г. "Добрата" новина е от днес е, че ЕК е склонила за частично намаление на глобите, които иска да бъдат наложени на България.

Брюксел заведе дело срещу страната ни, защото не е изпълнила евродиректива от 2019 г., която изисква тол системите в държавите от ЕС да се "синхронизират" и да си общуват - така че ако някой тир е "пропуснал" да си плати за ползването на пътната мрежа в една страна, да го хванат в следващата по маршрута и да го глобят. Без оперативна съвместимост българската тол система не може да участва в това залавяне на нарушители. Освен това не може да може да "разчита" данни от чужди "бордови" устройства и пристигащи от други държави тирове трябва да си купуват нови, от България. И още - ако транспортна компания има договор с един доставчик на "услуги за плащане на електронни пътни такси" в друга държава, може да се окаже, че у нас не го признават.

 

В България дори простите неща стават трудно, пък сложните - каквато е тол системата, направо граничат с невъзможното. Като начало държавата трябваше да приеме промени в Закона за пътищата, които да уредят тънките въпроси за "оперативната съвместимост", а след това и да възложи необходимите дейности.

 

Директивата трябваше да бъде приложена най-късно до 2021 г., но дори приемането на допълненията в закона се забави драматично. Сега от официално съобщение на Брюксел научаваме, че тъй като България е "транспонирала частично директивата", може да се отърве с по-малки глоби за закъсненията.

 

Последната дума ще има съдът в Люксембург. От съобщението на ЕК не става ясно какво още от евродирективата не е изпълнено.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2140 |03.10.2024 Руска военновъздушна база във Воронеж стана мишена на украински дронове . 0| 2146 |03.10.2024 Шведското разузнаване: Участието на Иран в нападенията срещу израелските посолства в Дания и Швеция е възможна хипотеза . 0| 2177 |03.10.2024 Жена почина след акушерска операция в Пловдив . 3| 4232 |03.10.2024 Ивайло Иванов за ФрогНюз: Поне до президентските избори в САЩ Израел и Хизбула ще се движат по ръба. Може да загубят контрол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads