Реклама / Ads
1| 4544 |07.03.2008 НОВИНИ

Еврокомисията ни спира пари и по програма САПАРД

.
Европа ни спира средства и по програма САПАРД. Това стана ясно от писмо на генералния директор на дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” в ЕК Жан-Люк де Марти, което пристигна в МФ.
 

Ще бъдат спрени 144 млн. евро от програма САПАРД. В писмото е записано, че се прекратяват плащанията, докато положението по отношение на разследванията не се изясни. В него се казва още, че през изминалата година са възникнали сериозни проблеми с усвояването на средствата по САПАРД. Подчертава се, че причина за спирането на парите са и възобновените разследвания по случаи на измама в "Подобряване на преработката и маркетинга на селскостопанските и рибни продукти". Посочените проблеми трябва да се обсъдят с представителите на Еврокомисията и българските представители, за да се изяснят позициите и подготовката за тяхното представяне и обсъждане в Комитета по наблюдение. Отделно трябва да се организира специална среща с участието на висши служители на Агенция САПАРД и Националния фонд, за да се обсъди усвояването на средствата през 2008 г. и спешно очертаване на реалистична прогноза за плащанията до края на годината, пише още в писмото.

България ще загуби не по-малко от 100-150 млн. евро. Ще започне и процедура по изискуемост на парите, които вече са дадени на бенефициентите. При проверка от страна на ОЛАФ е установено, че цели преработвателни предприятия, като "Родопа" - Велико Търново и птицекланица "Чубра" не функционират или пък вместо нова технология на оборудване са взели стара, а са изписали цени за нова технология.

Според Янев правителството не се съобразява с европейските изисквания за усвяване на средствата.  Той припомни, че опозицията отдавна настоява за създаване на парламентарна анкетна комисия, която да ревизира цялостната дейност на Държавен фонд "Земеделие", включително и на програма САПАРД.

Frognews.bg

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4928 |26.01.2008 Еврокомисията ни спря парите за пътища заради корупционния скандал . 0| 4811 |19.09.2007 Бариери ще спират автомобилите по "Графа" . 4| 21485 |20.06.2007 Шефът на ВКР ген. Орлин Иванов напусна, спирали разработки за корупция и кражби . 0| 5855 |14.06.2007 ЕС ни спира кранчето?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads