Реклама / Ads
7| 4918 |26.01.2008 НОВИНИ

Еврокомисията ни спря парите за пътища заради корупционния скандал

.
Европейската комисия е изпратила писмо, че временно ни спира средствата от еврофондовете, свързани с пътната инфраструктура, до изясняването на случая с двамата високопоставени служители, които бяха хванати с подкуп от 25 000 лв.
 

Това съобщи транспортният министър Петър Мутафчиев на семинар във Велинград, където отчита дейността на ведомството си. Той обясни, че е пристигнало писмо от ЕК за временно спиране на плащанията, докато не се изясни случая с корупционния скандал. Това означава, че страната ни няма да може да използва пари от европейските фондове за изграждане на пътна инфраструктура, поясни министърът.

Припомняме, че преди дни двама шефове от фонд „Републиканска пътна инфраструктура" Любомир Лилов и Иван Владимиров бяха пипнати с 25 000 белязани лева подкуп. Те поискали от гражданин 50 000 лева за промяна на статута на земеделските му земи, намиращи се в близост до автомагистрала „Хемус".

Министър Мутафчиев заяви, че няма злоупотреба с европейски пари при  този корупционен скандал. Той вече е провел разговор по въпроса тази сутрин с вътрешния министър Румен Петков и с представители на прокуратурата.

"Винаги има съмнения за корупция. Важното е да бъдат създадени стройни правила. Бързата реакция на МВР и прокуратурата показва, че у нас има и политическа воля, и създадени стройни правила", посочи Петър Мутафчиев.

Финансовият министър Пламен Орешарски също поясни: “Европейската комисия, имайки предвид факти публикувани в българската преса (за шефа на фонд „Пътища” Веселин Георгиев и фирмата на брат му, спечелила апетитни поръчки – б.р.), е притеснена от случая с конфликта на интереси и корупционни практики. Тя препоръчва докато не се установят обстоятелствата да се въздържаме от сертификации и сключване на нови договори”. Орешарски допълни, че към момента има три договора, по които има плащане. Сред тях са АМ “Люлин” и транзитни пътища.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5438 |24.01.2008 Двама шефове от „Пътища” пипнати със солиден подкуп . 0| 9388 |17.01.2008 Учителите вече ще декларират парите от частни уроци, матури – още тази година . 0| 5623 |26.12.2007 Строят първокласни пътища за 15 млн. лв. в Пернишко . 0| 4902 |07.12.2007 Още 4-ма българи гинат по пътищата на Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads