Реклама / Ads
0| 3481 |24.03.2022 НОВИНИ

Евролидерите решиха да не налагат нов пакет санкции срещу Русия

.
На провеждащата се в момента среща на върха на Европейския съюз в Брюксел няма да бъде приеман пети пакет санкции срещу Русия заради войната в Украйна, заяви нидерландският премиер Марк Рюте.
 

"Вече наложихме доста санкции и навлизаме в доста сложен терен", обясни Рюте позицията си на влизане в срещата.

 

Представителите на трите прибалтийски еврочленки настояват за възможно повече санкции срещу Русия, дори срещу енергийния ѝ сектор.

Полският премиер Матеуш Моравецки е съгласен с тях  - според него Евросъюзът трябва да смачка Русия със санкции, защото тя се опитва да съживи Империята на злото - Съветския съюз.

 

Лидерите на Г-7 призоваха преди това богатите на петрол и на природен газ държави да се държат отговорно и да увеличат добива и доставките за международните пазари, за да компенсират загубите от действията на Русия.

 

Японският премиер Фумио Кишида обяви, че Токио отпуска 100 милиона долара хуманитарна помощ за Украйна и за страните, които приемат бежанци от там.

Германия увеличава парите, които отпуска за същата цел до над 370 милиона евро. А отделно ще осигури 430 милиона евро, за избягване на масов глад в различни страни заради нарушаването на износа на зърно от Украйна, заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от БНР.

 

Той отхвърли възможността Германия да плаща с рубли за руския газ. "Това решение на Русия е нарушение на сключените договори", заяви италианският премиер Марио Драги. Премиерът на Словения Янез Янша категорично заяви, че Любляна няма да плаща с рубли.

 

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова Китай като велика сила да влезе в подобаващата за така роля на посредник за прекратяване на руската война срещу Украйна.

 

А турският президент Реджеп Ердоган заяви в Брюксел, че Русия не бива да приема като заплаха за сигурността й днешните решения на НАТО за укрепване на отбраната на алианса. Ердоган призова съюзниците на Турция да прекратят санкциите срещу нея заради купуването на руски зенитни комплекси С-400.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2886 |18.03.2022 Австралия и Япония налагат още санкции на Русия . 0| 4386 |02.03.2022 САЩ налагат санкции на отбранителния сектор и петролната промишленост на Русия . 0| 3644 |26.02.2022 САЩ налагат директни санкции на Путин . 31| 2997 |18.02.2022 Байдън кани евролидерите на спешна среща заради кризата „Украйна“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads