Реклама / Ads
0| 3883 |08.06.2022 НОВИНИ

FT: Европа пред зимен енергиен режим

.
Европа е изправена пред риск от режим на енергията тази зима, особено ако студеното време съвпадне с възраждащото се икономическо търсене в Китай. За това предупреди ръководителят на Международната агенция по енергетика Фатих , предават от "Financial Times".
 

Според него може да се стигне до нормиране за промишлени потребители на газ и други, ако бързо не бъдат предприети стъпки за подобряване на ефективността. 


"Ако имаме тежка зима и дълга зима и ако не предприемем мерки по отношение на търсенето, не бих изключил въвеждането на режим на природния газ в Европа, като започне от големите индустриални мощности", посочи Бирол. 


Той препоръча на правителствата на стария континент да намалят търсенето на енергия като подобрят ефективността, но допълни, че потенциалният недостиг на газ ще бъде малко по-тежък, "ако китайската икономика не работи с обичайните темпове".


През последните месеци ограниченията, наложени като част от политиката на Пекин спрямо разпространението на COVID-19, забавиха икономическия растеж и намалиха търсенето на енергия, но сега страната се отваря отново. Освен това много континентални европейски държави са силно зависими от руския газ и са загрижени, че Кремъл използва енергия, за да окаже натиск върху страни, които подкрепят Украйна. Руската държавна компания "Газпром" вече врътна кранчето на някои страни - Полша, България и Финландия, а от миналата седмица и на Нидерландия и Дания. Предполага се, че причината е отказа да се изпълнят исканията на Кремъл за руски газ да се плаща в рубли. 


Коментарите на шефа на МАЕ относно възможното нормиране за Европа следват действията на Германия и Австрия. През март Германия заяви, че ако има остър недостиг, ще отреже части от индустрията от газовата мрежа, за да гарантира, че за домакинствата ще има енергия. Предупреждението на Бирол беше подсилено от министъра на климата на Дания Дан Йоргенсен, който каза в интервю, че плановете за извънредни ситуации, които могат да включват енергийно нормиране, може да се наложат, ако Европа спре да внася руски газ. Кадри Симсън, еврокомисарят по енергетика, също каза, че блокът разработва планове за извънредни ситуации за пълно спиране на вноса на руски газ, което според хората, запознати с предложенията, ще включва нормиране за индустрията.


На конференция на МАЕ в Дания на която присъстваха министри и правителствени представители от най-малко 20 държави, агенцията каза, че светът може да намали годишното потребление на енергия до 2030 г. с еквивалента на текущото годишно потребление на Китай чрез стъпки като по-добра изолация на сгради и други ефекти, като например по-добър климатик.


Бирол твърди, че енергийната сигурност трябва да бъде постигната чрез повишена ефективност, повече използване на възобновяема енергия и "използване на максимума от съществуващите нефтени и газови находища" – вместо нови, големи проекти за изкопаеми горива, които могат да продължат през 2040-те и 2050-те години и може да означава "сбогом на нашата международна политика в областта на климата". Но той предупреди, че високите цени на петрола вероятно ще причинят болка за много икономики.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3052 |08.06.2022 Акад. Денков: Нашите деца учат една календарна година по-малко, отколкото се учи средно в Европа . 0| 3184 |08.06.2022 Захарова изплака за отклонения полет на Лавров, не било честно от страна на Европа . 0| 3119 |07.06.2022 Зеленски – лидерът с най-голяма подкрепа в Централна и Източна Европа, следван от Макрон и Джонсън . 0| 3239 |07.06.2022 ДБ предплага държавата да плати 50% от цената на картите за градския транспорт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads