Реклама / Ads
0| 3877 |12.05.2022 НОВИНИ

Кулеба иска още оръжия и зове Европа да спре „енергийния кислород“ на Русия

.
Дмитро Кулеба Източник: БГНЕС
Европа трябва да спре „енергийния кислород“ на Русия и да сложи окончателно край на зависимостта си от руския газ. За това призова от Берлин украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, цитиран от Франс прес.
 

„Русия показа, че не е надежден партньор и Европа не може да си позволи при тези условия да продължи да преговаря с Москва“, отбеляза украинският първи дипломат на съвместна пресконференция с германския министър на енергетиката Роберт Хабек, предава БТА.

 

Според Кулеба е особено важно за Европа да спре „енергийния кислород“ на Русия.

 

В интервю за „Велт“ украинският министър призова и за доставка на западни изтребители и системи за противоракетна отбрана за защита на страната му, за да може да се защитава срещу Русия.

 

„Да забравим за съветските системи, това приключи. Ако тази война продължи, скоро ще бъдат изразходвани последните запаси от съветски оръжия в страните, които са готови да ни ги дадат. При някои това вече се случи“, поясни той.

 

Кулеба отново разкритикува нежеланието на Берлин да доставя оръжие на Украйна: „Вярно е, че не сме искали „Гепард“, но решаващият фактор за германското правителство изглежда е бил по-скоро да ни даде нещо, от което самото то не се нуждае“. Той също така се оплака, че в началото дори не е имало боеприпаси за тези оръжия: „Когато първо се съгласим с нещо, което не сме искали, а след това установим, че системата изобщо не може да се използва, това повдига някои въпроси“.

 

Украинският външен министър разкритикува също доставката на седем германски бронирани самоходни гаубици 2000 - тежки, модерни артилерийски оръдия - че не е достатъчна като количество: „По същото време, когато дойде тази новина, получих съобщение от една много малка страна от ЕС, която също искаше да ни даде седем оръжия от същата система“, посочи Кулеба, имайки предвид, че възможностите на Германия са доста по-големи.

 

Украинският външен министър подчерта, че страната му няма да се откаже от перспективата за присъединяване към ЕС. Що се отнася до предложението на френския президент Еманюел Макрон за нова европейска общност, Кулеба заяви, че целта все още не е ясна. Във всеки случай, каза той, няма да е приемливо, ако това се разбира като алтернатива на статута на кандидат за членство в Европейския съюз. Според министъра Германия трябва да поеме водеща роля в преговорите за присъединяване на страната му към ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3126 |12.05.2022 Дмитро Кулеба: Важно е да се запази място в ЕС за Украйна . 0| 3272 |12.05.2022 Ремонт на военна техника според нуждите иска Киев, а за София зависи какви са те . 0| 2989 |12.05.2022 Радослав Рибарски: Ще получим по-ниска цена за газа от тази за руския . 0| 4303 |11.05.2022 Напрежение: Протестиращи искат да свалят знамето на Украйна от Столичната община

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads