Реклама / Ads
0| 3523 |09.06.2022 НОВИНИ

Европейски военни останаха изненадани от неефективността на Русия в кибервойната

.
Източник: nato.int
Няколко европейски шефове на военните сили за киберзащита споделиха мнението, че Русия е била далеч по-неефективна от очакваното в използването на бойни дигитални способности при офанзивата си срещу Украйна, предаде АФП.
 

„Сред експертите по киберсигурност имаше доста голяма сигурност, че щеше да има кибернетичен Пърл Харбър с оглед на опита от миналото за руското поведение и възможности“, каза ген. Карол Моленда, шеф на полския Национален център по киберсигурност.

 

„Но Украйна бе подготвена и устоя на атаките от Русия“, отбеляза той на среща на Международния форум по киберсигурност в северния френски град Лил.

 

По думите му това е показало, че можеш да се подготвиш за киберконфликт с Русия, която „има добри нападателни способности, но не е толкова добре в отбраната“. Моленда се позова на множеството кибератаки, поразили страната, извършени основно от независими хакери.

 

Шефът на киберсигурността на литва полк. Ромуалдас Петкевичус каза, че Русия „не е готова да води координирана кибер- и кинетична война“. Пред АФП той заяви, че навсякъде в Украйна има кибердействия, „хиляди“, „но не мисля, че те са добре планирани“.

 

Генерал Дидие Тисейер, шеф на френските сили за киберотбрана, направи подобен коментар за липсата на връзка между компютърните атаки и руската военна офанзива на терен.

 

„Може би те не успяха да го организират по искания от тях начин, а техните способности не са толкова големи, колкото си представяхме“, каза той, цитиран от БНР.

 

„Но анализът на конфликта се усложнява от факта, че в битката се включиха независими хакери, а компании като „Майкрософт“ и „Старлинк“ се притекоха в помощ на Украйна“, добави той.

 

По думите му сегашният конфликт в киберпространството е „като световното по ръгби, където всички отбори са на терена, бе отличителните си фланелки“. „Публиката също е на терена, а трябва да се предотвратяват опитите да ти отбележат точки“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5139 |09.06.2022 Шест F-16 не успяха да свалят самолет, нарушил въздушното пространство на 4 европейски страни, включително България . 0| 3110 |08.06.2022 Украйна заведе още осем дела за военни престъпления срещу Русия . 0| 3306 |07.06.2022 Военните с пръст в устата, армията без нова техника, ако се приеме актуализацията на бюджета . 0| 3521 |06.06.2022 Военните министри от Б9 единодушни за руската агресия в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads