Реклама / Ads
0| 3522 |06.06.2022 НОВИНИ

Военните министри от Б9 единодушни за руската агресия в Украйна

.
Драгомир Заков, министър на отбраната
Обща позиция за ситуацията в областта на сигурността на Източния фланг на НАТО в контекста на руската агресия в Украйна изразиха военните министри от държавите в Б9 - България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия.
 

Във фокуса на дискусиите бяха засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса и укрепването на Източния фланг, ролята на НАТО и ЕС в подкрепа на Украйна и новата Стратегическа концепция на Алианса, която предстои да бъде приета в Мадрид в края на юни. 

 

Министрите на отбраната от Б9 приеха обща позиция по руската агресия в Украйна и очакваните действия на НАТО и ЕС, с оглед на последиците от новата реалност за евроатлантическата сигурност.

 

В своето изказване по време на срещата министърът на отбраната Драгомир Заков посочи, че сила, единство и солидарност в рамките на НАТО, както и икономически силен ЕС са подходящият отговор на опитите на Русия да дестабилизира Европа и да преформулира основания на правила международен ред.

 

"Наш дълг е да подпомогнем Украйна – двустранно, многостранно, като Алианс и като съюз. Силата и на НАТО и на ЕС идва от политическото единство на това уникално съчетание от страни и общества. Като членове на тези организации ние следва да използваме силните страни на всеки от нас за предоставяне на подкрепата, от която Украйна се нуждае“, заяви министър Заков.

 

По отношение на сътрудничеството между НАТО и ЕС министър Заков подчерта, че то е приоритетно за България и новата Стратегическа концепция и наскоро приетият Стратегически компас на ЕС предоставят възможност за засилване на това сътрудничество.

 

Относно бъдещата Стратегическа концепция на НАТО министър Заков изтъкна, че тя трябва да даде всеобхватна визия за Алианса в светлината на фундаментално променената среда за сигурност и да обхване всички предизвикателства.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3093 |03.06.2022 Двама вицепремиери и шестима министри отговарят на депутатски въпроси днес . 0| 3095 |01.06.2022 Петков обсъжда с министрите доклад на Константинова за бежанците . 0| 4311 |27.05.2022 Нинова против Асен Василев: Министрите на БСП гласуваха против плана за въвеждане на еврото . 0| 3771 |23.05.2022 Путин иска нови територии. Войната в Украйна няма да приключи скоро, прогнозират ексвоенни министри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads