Реклама / Ads
0| 29183 |22.08.2022 НОВИНИ

Facebook завря: Национално предателство, опаковано в безочлив и фалшив патриотизъм

.
Остри коментари завряха социалните мрежи след обявеното от служебното правителство решение България да се върне обратно на масата за преговори с “Газпром”. ФрогНюз събра част от тях.
 

Енергийният експерт Васил Начев:


Представителите на синдикалните и работодателските организации се обединиха около позицията, че правителството трябва да възобнови преговорите с „Газпром“. 

 „Очевидно ще трябва да се обърнем към тях“, е отговора на МЕ

 

Чудесно, но:

 

1. Бизнесът и Ванчето Григорова да кажат, каква е според тях оптималната цена, която те очакват, или могат да понесат? И оптимална спрямо какво?

2. На каква цена те смятат, че Газпром би ни доставил газа през м. септември при вариант, че TTF (Нидерландската борса) днес е някакви си 569 лв/MWh.

3. Защо този бизнес не се интересува каква е причината, за да не получаваме днес пълните количества азерски газ по цената на дългосрочния договор? Само 1/3 от него е на цена от 30 евро/MWh, останалите 2/3 са на цена от TTF минус 20 евро/MWh? И не, не е причината в липсващия все още  интерконектор с Гърция!!!

4. Дали същите тези искащи си руския доставчик си дават сметка, че всякакви разговори с Газпром извън това, което прави Булгаргаз от 27 април до момента, водят само и единствено към наливане вода в мелницата на Газпром и влошаване на нашата позиция при евентуален арбитраж?

5. Ще декларира ли бизнеса, който иска компенсация, че няма да включва пазарната цена на газа при ценообразуването на произвежданата от него продукция, а компенсираната такава?

6. Бизнесът иска евентуални компенсации да бъдат раздавани на калпак, или само след представяне на финансов модел от страна на искащите?

Най- вероятно разговорите с Газпром ще са безрезултатни. Преговарящите ще получат звучен шамар от Кремъл. Лошото е, че те след по- малко от два месеца те си отиват, но попарата, която надробят ще трябва ние да я сърбаме…




Ивайло Мирчев, "Демократична България":


Газпром бил неизбежен каза днес министърът на енергетиката. След като служебният кабинет отказа 6 от 7-те танкера, които щяха да нормализират част от доставките се оказа, че сме в "неизбежност" и още по-неизбежно трябва да се обърнем към Газпром.

Очевидно българското правителство иска да върне България към руската енергийна зависимост - нещо, за което предупредихме нееднократно. Вместо да се защитава националният ни интерес се търси начин как отново България да бъде направена зависима от волята на Путин.

 

Газпром не е просто доставчик на газ. Това е геополитически инструмент за влияние на Путин. Газпром не е евтин доставчик - справка Унгария, която в момента плаща повече от България за газ (при единствен доставчик Русия, а Орбан най-близък приятел на Путин). Ние също ще получаваме скъп газ, с неоценимата подкрепа на служебния кабинет. Газпром не е надежден доставчик - газът спира и тръгва тогава, когато Путин реши - справка Франция, Италия и Германия, на които Газпром спря газа, когато Путин им нареди.

 

Няма никакъв смисъл да се връщат доставките на газ от Русия. България има достатъчно опции да получава газ, стига правителството да има желанието да го вземе. А цената няма да е по-висока от тази на Газпром.

 

Какво не направи правителството:

 

- Не резервира слотове от гръцкия терминал, въпреки че капацитетът му бе удвоен и възможност за резервиране имаше (и още има);

- Не постигна договореност с Турция за доставки и пренос;

- Вместо да форсира гръцката връзка ни показа абсурдни снимки, с които опита да докаже, че е недовършена;

- Не запази слотове за ноември и декември никъде, за да се гарантират нужните количества газ;

- Не подготви план за компенсиране на битовите потребители и бизнеса за високите цени на газа.

 

По този начин кабинетът не просто не работи за българския национален интерес, а обслужва този на Путин - да продължи България да бъде енергийно зависима от Русия, а с това да се прости и с геополитическата си независимост.

 


Асен Генов:


Пред очите ни тече постановката “Газпром е като слънцето и водата за всяко българско същество, неизбежно е да преговаряме с Газпром Експорт”. 

Сценарий, постановка и режисура: Румен Радев 

Главна мъжка роля: авторът

 

Поддържаща мъжка роля: министърът с катамарана.




Радослав Бимбалов:


"Очевидно трябва да се обърнем към Газпром" е най-бруталното признание за болката, която ни предстои да усетим.

 

Президентът Радев, в скрито съглашателство с преструващото се на опозиция статукво ГЕРБ и ДПС, правят всичко по силите си да ни върнат в сателитно състояние спрямо терористичната държава Русия. 

 

Поредното национално предателство, опаковано в безочлив, фалшив патриотизъм.


Владислав Панев, "Демократична България"


А по повод пресконференцията на така нареченият кризисен щаб:

 

Цената на природния газ от Газпром се определя на базата на TTF Амстердам, който скочи двойно за месец и половина, като този компонент е над две трети от теглото. И цената на петрола, която пада. Тоест, тя не може да бъде много по-ниска от пазарните цени. 

 

Цената на азерския газ (договорените 1 млрд м3 годишно) се определя изцяло на базата на цените на петрола. Затова и той е с пъти по-евтин и от пазара, и от руския газ.

Всичките приказки как без руски газ ще умрем, са лъжа. Това е очевидна част от план за баламосване на обществото, и в него влизат отказа от 6 от 7-те кораба с втечнен газ, и търсенето на други алтернативи. Както и саботажите срещу интерконектора. 

 

България е слабо зависима от природен газ. Място за паника няма. Който се опитва да ви паникьоса работи против интересите на България. То самото наличие на "щаб" цели създаване на тревожност и обработване на общественото мнение.


Генка Шикерова


Преговорите с "Газпром" вече били неизбежни. "Ако искаме системен газ на ниски цени трябва много, много да се постараем"... Това, което ми идва след тези две изречения са Настя Рибка и яхта. Не знам защо така


Любомир Аламанов


Рядко имаме възможност да видим как се предава цивилизационен избор и се взимат решения, които ще ни съсипят отново като държава.

 

На пресконференция след заседание на Кризисния щаб по газа са събрани политици, министри, синдикалисти, бизнес-лидери и други, които в истерия повтарят:

 

- Цената на газа от Газпром е няколко пъти по-ниска от всички други.

- Ако не сключим договор с Газпром, ще фалират предприятия и хора ще останат на улицата.

- Ако не сключим договор с Газпром, държавата ще загине.

- Стига сме мислили за геополитика, да си гледаме личните интереси и да сключиме договор с Газпром.

- Трябва да се следва нормалната бизнес-логика и да се търсят най-ниските цени, а цените на Газпром са най-ниски.

- Правителството на Петков беше лошо, скара ни с Русия, ние сега трябва да оправяме отношенията с Кремъл.

 

Целта е ясна, да се използва всичко това, за да ни върнат в орбитата и в зависимостта от диктатора.

 

Уникална възможност да видим как политици с благи приказки може да ни вкарат в национална катастрофа. И да ни отдалечат отново от демократичния свят.

 

И тези маски паднаха. Всичко е ясно.

 

Край.

 

Тъжен ден!




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2828 |18.08.2022 ПП се събира на национално съвещание заради предизборната коалиция с ДБ . 0| 2998 |05.08.2022 Мария Павлова от националното следствие става зам.-министър на Зарков . 0| 19809 |04.08.2022 Докато всички се дърлят за политика и газ: Гешев си направи спецпрокуратура в Националното следствие . 0| 3003 |19.07.2022 Не се налагат противоепидемични мерки на национално ниво, няма да се затварят бизнеси, обеща Сербезова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads