Реклама / Ads
3| 3161 |17.07.2024 НОВИНИ

Factcheck: Цифрово евро, "контрол над масите", чипиране - пак дезинформация срещу еврото

.
Публикации в социалните мрежи внушават, че дигиталното евро ще се превърне в задължителна валута, ще бъде използвано за контрол над масите и ще бъде облагано с всевъзможни такси. Твърди се дори, че хората ще бъдат чипирани, за да могат да го използват. Макар и твърденията да предизвикват силни реакции, нищо от това не е вярно. Публикациите са част от вълна от дезинформация за цифровите валути на централните банки (ЦВЦБ), забелязана и в други страни по света.
 

Видеоклип с откъс от интервю на икономиста Ричард Вернер, който говори за ЦВЦБ и платежните системи, се разпространява активно с твърдението, че въвеждането на дигиталната валута ще доведе до задължително чипиране. 







Вернер е отявлен противник на цифровите валути, които според него представляват конфликт на интереси за централните банки. В интервюто икономистът заявява, че „европейски централен банкер” му е казал как „крайната цел, това, което те наистина искат“, е цифровите валути на централните банки да изглеждат като „малко оризово зърно, което искат да поставят под кожата ви“. От изказването на Вернер не става ясно коя структура има предвид. Изказването му се разпространява в чуждоезични публикации с внушение, че това е инициатива на Световния икономически форум.

 

Пред агенция „Франс прес” говорителят на СИФ Ян Золф отрича твърденията и отбелязва, че Вернер няма официална роля в организацията. „Мога да потвърдя, че Световният икономически форум никога не е правил подобно изявление за импланти с чип, свързани с цифрови валути“ – потвърждава той.

 

Никъде в проекта на европейската комисия не се споменава използването на импланти с чип при въвеждането на дигитална валута като платежен метод. Европейската централна банка предлага използването на мобилни устройства като електронен носител на дигиталната валута.

 

Друга публикация в социалните мрежи плаши с „тотален контрол” посредством дигиталното евро. Анимационен клип показва симулация на плащане с дигитална валута. От първоначално въведената сума не остава почти нищо, след като тя е била обложена с „такса рециклиране”, „такса зелена енергия”, „такса плурализъм” и други несъществуващи такси. Текстът на публикацията гласи:

 

„Какъв би бил животът, ако някога позволим CBDC (дигиталната валута на централната банка) и универсалния базисен доход) да бъдат наложени.

Отпускат ви някаква цифра, след което автоматично си приспадат всякакви такси, каквито решат да наложат и накрая се оказва, че са ви оставили някаква съвсем минимална цифра или нямате нищо. Това, което са ви оставили ще имате право да го изхарчите само за това, което те решат. (…) Това означава тотален контрол на всеки миг от живота ви!”.





Според официалната информация на Европейската комисия, основните услуги за потребителите на цифровото евро, като откриване и затваряне на сметки, проверка на салдото, захранване и закриване на сметка и извършване на преводи и плащания, ще бъдат предоставяни безплатно. Както и при плащането в брой, потребителите на цифровото евро няма да плащат такси при покупки в страната или в чужбина. 

 

В социалните мрежи се разпространява и отрязък от станалото повод за широко обществено обсъждане предложение на бившия министър-председател на Великобритания Риши Сунак за задължителна военна служба или обществено полезен труд при навършване на пълнолетие. 

 

Текстът на публикацията гласи „Това е едва началото. Ако въведат CBDC (дигиталната валута на централната банка), контролът и принудата ще бъдат съвсем лесни – просто ще зануляват електронната ви сметка, когато откажете да се подчините на каквато и да било тяхна наредба – било то ваксина, задължителна военна служба, принудителен труд, конкретна храна, която имате право да си купите, лишаване от правото да пътувате и тн. Това е съвсем реално и те го говорят открито в очите ни.”

 

Предложението на Сунак наистина включваше евентуални санкции за навършилите пълнолетие британци, които отказват да се включат в програмата. То беше обект на остра критика и остана в историята след като Сунак беше заменен от Киър Стармър след предсрочния парламентарен вот във Великобритания.

Предложението на Консервативната партия няма нищо общо с въвеждането на централизирана дигитална валута и още по-малко с въвеждането на дигиталното евро.   

 

В действителност цифровото евро няма да може да се програмира. Публичните органи няма да могат да ограничават използването на цифровото евро до определени специфични цели. Нито Европейската централна банка, нито публичните органи ще могат да определят къде, кога, за какво или на кого може да се плати с цифрово евро. Както при парите в брой, така и при цифровите евро, потребителят ще бъде свободен да ги използва по свое усмотрение. Нещо повече, цитираното предложение на Европейската комисия съдържа мерки, които задължават страните – членки да следят и гарантират достъпа до кеш на гражданите си, както и задълженията на търговците и кредиторите да приемат разплащания в брой.

 

Публикациите всяват страх и създават внушението, че цифровите валути ще бъдат наложени като задължителен разплащателен метод, а плащането в брой ще бъде премахнато. Това е невярно. Планира се дигиталната валута да бъде въведена като допълнителен метод за плащане, в допълнение към парите в брой и съществуващите вече частни електронни платежни средства.





Проверено: 


Европейската комисия не планира използването на импланти с чип за дигиталната валута. Цифровото евро ще се съхранява на мобилни устройства. Основните услуги за потребителите – откриване и закриване на сметки, проверка на салдото, захранване и парични преводи – се предвижда да бъдат безплатни. Нито ЕЦБ, нито публичните органи ще контролират къде, кога и на кого се прехвърля цифровото евро. Планира се то да бъде допълнителен метод за плащане, заедно с парите в брой и частните електронни платежни средства.

 

Дафина Кондова, Factcheck.bg. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2265 |17.07.2024 Кокаин, марихуана и екстази за над 1.2 млн. лв. спипаха на лодка в Царево . 3| 2139 |17.07.2024 Елена Йончева: Потенциалът на ДПС не трябва да бъде пропиляван . 3| 2283 |17.07.2024 Руслан Трад: Прекъсването на кабелите ще стане често явление по време на война. Според вас защитена ли е България? . 0| 2241 |17.07.2024 "Трябва да върнем всички!". Още 95 украински защитници са освободени от руски плен /видео и снимки/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads