Реклама / Ads
0| 4594 |05.06.2007 НОВИНИ

Файненшъл Таймс: Източна Европа страда от остра липса на квалифициран труд

.
Липсата на квалифициран труд е проблем не само в Западна Европа. Източноевропейските фирми също изпитват затруднение при намиране на квалифицирани служители. С цел да се привлекат такива, заплатите са увеличени с 50% в някои сектори през последната година.
 

Нарастващите инвестиции в Източна Европа, емиграцията, неадекватното разпределение на кадри и ниската  мобилност довеждат до недостиг на квалифицирани служители във всички източноевропейски страни, от Полша до България.

Инвеститорите в региона имат два избора – да плащат повече или да търсят работници от азиатски страни. 

Инвеститори в румънския град Клуж (Трансилвания) твърдят, че строителния бум е възпрепятстван. „Липсата на квалифициран труд е много сериозен проблем за нашите строители,” каза Сорин Николеску от банковата група Имофайненс. Той е наел работници от Молдова, но въпреки това заплатите са били качени с 20-50% през последната година.

Преките чуждестранни инвестиции в бившите комунистически страни от Централна Европа бяха на стойност €32.5 млрд. ($44 млрд.) през 2006 г., и съответно търсенето на квалифицирани кадри се увеличи. Същевременно хиляди висококвалифицирани поляци и румънци емигрираха в Западна Европа заради по-високите заплати.  

Безработицата в новите страни членки е относително висока (13% в Полша), но фирми от най-различни сектори – от строителство до компютърни технологии – страдат от остър недостиг на кадри.

Ръстът на инвестициите в региона не е синхронизиран с дейността на образователните институции и учебни заведения. Последните не съумяват да предложат адекватно обучени кадри, и съответно се получава недостиг на трудовия пазар.  

J.W. Construction, една от най-големите компании за развойна дейност в Полша, е наела 200 работници от Узбекистан и Таджикистан през май тази година. Също възнамерява да назначи работници от Китай. „Запланували сме и други проекти за в бъдеще,” заяви Ясек Базан, говорител на компанията. „Ако искаме да строим, ще се наложи да назначим още чуждестранни работници от Китай или от бившия Съветски Съюз. 

Икономистът Зденко Стефанидес от словашката VUB Вank предупреждава, че липсата на кадри в Източна Европа може да застраши икономическия растеж. Досега този растеж се е дължал на чуждестранни инвестиции, привлечени от ниското възнаграждение на труда. Съществува риск работодателите да бъдат принудени да вдигат заплатите на служителите си драстично и това да намали печалбата им до такава степен, че целият регион да загуби своята привлекателност.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4915 |14.03.2007 Европа иска да увеличи акциза върху горивата . 0| 4780 |17.03.2007 Роумингът на българските мобилни оператори е по-скъп отколкото в Европа . 0| 5622 |12.04.2007 И Малкия Маргин излезе от ареста по здравословни причини, страдал от епилепсия . 0| 7492 |11.05.2007 Песента "Вода" ще звучи на финала на Евровизия, българи от цяла Европа се стягат за гласуването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads