Реклама / Ads
4| 6554 |11.03.2023 НОВИНИ

Фалитът на Silicon Valley Bank: Началото. Телефонното обаждане, довело до големия колапс

.
В средата на миналата седмица Moody's Investors Service Inc съобщи тревожни новини на Silicon Valley Bank Financial Group - майката на Silicon Valley Bank. Според тези новини рейтинговата фирма се готви да понижи кредитния рейтинг на банката. Това телефонно обаждане, описано от двама души запознати със ситуацията, е дало началния тласък на грандиозния колапс, довел до фалита на SVB, пишат от агенция "Ройтерс".
 

Това е най-големият банков фалит в историята на САЩ след края на финансовата криза от 2008 г. Сривът на банката разтърси глобалните пазари и срина банковите акции, но Министерството на финансите в страната уверява, че няма риск. 


Подробностите за неуспешния отговор на SVB на перспективата за понижаване на рейтинга, докладвани от Reuters за първи път, показват колко бързо може да ерозира доверието във финансовите институции. 


Обаждането на Moody's е дошло след като стойността на облигациите, в които SVB беше паркирала парите си, падна поради по-високите лихви. Притеснен, че понижението може да подкопае доверието на инвеститорите и клиентите във финансовото състояние на банката, екипът на главния изпълнителен директор на SVB Грег Бекер се обажда на банкерите на Goldman Sachs Group Inc (GS.N) за съвет и отлита за Ню Йорк за срещи с Moody's и други рейтингови компании, твърдят източниците на агенция "Ройтерс". 


Следва дълъг уикенд, в който SVB работи по план за повишаване на стойността на притежанията си. Продава нискодоходни облигации на стойност над 20 милиарда долара и реинвестира приходите в активи, които носят по-висока възвръщаемост.


Транзакцията обаче генерира загуба, а SVB не успява да запълни тази дупка във финансирането чрез продажба на акции и лошата прогноза за понижаването на рейтинга се сбъдва.


Новината за продажбата на акциите на практика шашна клиентите, които са предимно от технологични стартиращи компании и те изтеглиха депозитите си, препятствайки набирането на капитал. 


Регулаторите се намесиха в петък, затвориха банката и я поставиха под надзор. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5929 |11.03.2023 Британското разузнаване: Украйна руши ключови мостове над р. Бахмутска . 9| 3734 |11.03.2023 Кошлуков се извини за конспираторите в БНТ, но законът не му давал избор . 15| 7847 |11.03.2023 Как да лъжем елементарно: Съветите на Десислава Атанасова от ГЕРБ . 1| 3506 |11.03.2023 22-годишен българин е сред загиналите при тежката влакова катастрофа в Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads