Реклама / Ads
12| 9925 |17.11.2018 НОВИНИ

Уплашена от протестите, Фандъкова с жалък ПР за снегорини и чист въздух

.
Йорданка Фандъкова Източник: БГНЕС
„Има голям разнобой в исканията на протестиращите. Има недоволство, но някой се възползва от него. Имаме 4 заявления за протести в неделя. Всеки има демократичното право да изрази мнението си, но да не забравяме, че това ще затрудни трафика в София. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в предаването „Събуди се”.
 

По думите на Фандъкова София е готова за зимата. „Проверихме дали почистващите фирми са готови за зимата. 169 са снегорините в готовност в града, 41 в районите извън града. Ако има обилен снеговалеж, ще затваряме временно определени пътни участъци. Санкциите са големи и фирмите го знаят. За миналата година са наложени 3,5 милиона лева санкции за несвършена работа.

 

Столичният кмет коментира и мерките за качеството на въздуха в София. „Важно е, че вече има редица мерки за подобряване на качеството на въздуха. Общината ще продължи с модернизацията на градския транспорт. Проверките вече дават резултат и има наложени глоби. Освен това имаме приети стандарти за качеството на дървата и въглищата. Продължаваме да работим в тази насока, но резултатите няма да се видят веднага. 55 000 домакинства в София се отопляват на въглища. Готови сме да предложим на хората финансова подкрепа за промяна на начина им на отопление. Чистотата на въздуха изисква инвестиции“, каза още тя.

 

ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН КОМЕНТАР:

Фандъкова е уплашена. Тя се страхува, че протестите могат да засегнат и нейното управление, което отдавна не е това, което трябва да бъде. Още не са отшумели скандалите около "златните" ремонти в центъра на София, в които общината налива милиони на определени фирми.

Според изследвания на Евростат София е столицата с най-мръсен въздух в ЕС. Данните се потвърждават и от доклад на Европейската сметна палата. Въпреки това директното европейско финансиране за справяне с проблема е намаляло в сравнение с предишния програмен период, показват още данните. Столичната община няма разписани конкретни мерки за борба със замърсяването от битови потребители, което е основен източник на фини прахови частици в атмосферата.

 

София няма градска станция за измерване чистотата на въздуха от промишлено замърсяване, въпреки че в града се намират електроцентрали и други промишлени съоръжения. Няма контрол и върху движението в града на камиони и строителна техника, която замърсява жестоко въздуха. Един товарен автомобил изхвърля вредни емисии във въздуха колкото двайсетина автомобила между 5 и 8 години. Фандъкова не казва и дума за тези статистики, защототочно тя е отговорна за лошото състояние на столицата.

 

 Още по-нелепо е хваленето, че 169 снегорина в са готови да чистят улиците. Все едно някой може да провери дали Фандъкова послъгва или казва истината. Хората искат  улиците да се почистват навреме и качествено, а не за колко снегорина се отпускат пари. Бройката може и да е завишена, а суми да отиват в нечий джоб. Вълнуват се също каква е готовността за справяне с аварии на водопроводи и паропроводи, защото миналата година дни наред цели квартали мръзнаха при кучи студ, а общината бе безпомощна. Виновни така и не се намериха, а компенсациите за понесените щети бяха смешни.  

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5669 |16.11.2018 Атанасов: Защо Фандъкова се вози от НСО? Защото е от ГЕРБ ли? . 20| 4372 |15.11.2018 Плевнелиев: Радев подклажда протестите, Борисов балансира нещата . 1| 3667 |13.11.2018 Нинова категорична: Не сме организирали протестите, но ги подкрепяме . 5| 4942 |18.10.2018 Милка Христова: Проверката на Фандъкова по скандала с релсите на ”Графа” няма да промени факта, че законът е нарушен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads