Реклама / Ads
10| 2981 |27.07.2021 НОВИНИ

Фандъкова пак захапа Пеканов за орязаните пари за София

.
Източник: БГНЕС
Столичният кмет Йорданка Фандъкова е особено притеснена от плановете на служебния кабинет да ореже средствата за София, предвидени в Плана за възстановяване и развитие. Затова Фандъкова отправи призив към депутатите в 46-тото Народно събрание да гласуват против.
 

Това е поредната брънка в напрежението между Фандъкова и служебния вицепремиер Атанас Пеканов, който обяви, че парите за София са намалени с около 200 млн. лева. Първоначално идеята бе да се намалят парите за изграждането на столичното метро и да се спрат проектите за “Напоителни системи”. Проектите са за близо 900 млн. лева, но бяха извадени от плана заради проблеми.

 

След размяната на остри реплики в крайна сметка парите за метрото останаха. За финансирането на метрополитена отиват 360 млн. лева. Останалите средства ще дойдат от общинския бюджет. 

 

Пеканов посочи, че вижданията със столичния кмет за развитието на София се разминават. Според служебния вицепремиер не е редно голям ресурс да се концентрира в столицата, а да се подпомага регионалното развитие и то балансирано.

 

"Това е една голяма спекулация, която за съжаление продължава. Не знам каква е тази битка от страна на министър Пеканов. Той твърди, че София взима някакви огромни пари. От 13 милиарда лева, които са заложени в Плана за възстановяване, София взимаше при предния вариант 360 милиона за метро и 250 милиона за изграждане на канализация в 4 населени места в Столична община. Сами може да направите сметка какъв процент е това от тези 13 милиарда", изтъкна Фандъкова.

 

Според столичния кмет не отговаря на истината твърдението, че София разчита само на европейски пари и доказателство за това е именно изграждането на метрото. 

"Всички народни представители от София, независимо от коя политическа сила са, да гласуват за интереса на гражданите. Тези пари не са за Фандъкова, не са за Столична община, а са за тези населени места, които не могат да си позволят подобни проекти без такъв тип финансиране”, посочи Фандъкова и допълни: 

 

София има интерес да се развиват всички региони в страната. Но в същото време е най-големият икономически двигател, произвеждащ близо от половината БВП на страната и за това е нормално да получава адекватна подкрепа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3606 |26.07.2021 Пеканов: Кръговата икономика, биоразнообразието и ВЕИ са с повече средства в последния вариант на плана . 1| 5701 |25.07.2021 Атанас Пеканов: С годините експертният потенциал е бил нарязан на скрап . 2| 3487 |24.07.2021 Пеканов: В предишния План за възстановяване имаше добри проекти, но и проблеми . 9| 3499 |22.07.2021 Фандъкова назида Пеканов заради намалените за столицата пари по Плана за възстановяване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads