Реклама / Ads
10| 5300 |17.01.2020 НОВИНИ

Фандъкова се скри от софиянци при обсъждането на бюджета

.
Йорданка Фандъкова Източник: БГНЕС
Кметът на София Йорданка Фандъкова не се появи на общественото обсъждане на проекта за бюджет на столицата за 2020 г., състояло се в сградата на Столичната община и преминало при огромен интерес и активност от страна на гражданите. По време на дискусията не се изказа нито един районен кмет от управляващата партия.
 

Присъстваха само заместниците ѝ, което накара гражданите да поискат втора дискусия, на която да дойде и тя и да отговаря на въпроси, съобщава в БГНЕС.

 

Към Фандъкова и ресорните кметове бяха оправени искания от почти всички райони за организиране на местни дебати, на които администрацията да се запознае в детайли с проблемите на отделните части на столицата. Индиректно на Фандъкова бяха зададени множество въпроси, свързани със забавени от години проекти, дадени и неизпълнени обещания и др.

 

Финансова децентрализация и повече независимост за районните кметове бе друго нещо, което жителите на София масово поискаха. За кметовете по места трябва да има повече пари, защото реално те знаят къде са проблемите, заявяваха хора от всички квартали.

 

“От осем внесени от мен проекти е одобрен само един. Искам жителите на “Слатина” да получат възможност да попитат г-жа Фандъкова каква е причината”, призова районният кмет Георги Илиев, който е от опозиционната коалиция “Демократична България”.

От район “Младост”, който също избра конкурент на ГЕРБ за кмет, попитаха защо 120-хилядният комплекс ще получи по-малко пари от столичния зоопарк – 1,05 млн срещу 1,22 млн. Каним ви на среща да обясните защо е тази дискриминация и защо “Младост” продължава да се презастроява, предложи човек от квартала.

 

“По тази логика кметът на “Лозенец”, където е зоопаркът, трябва да е щастлив, защото при него пък има много инвестиции “, отговори зам.-кметът Дончо Барбалов. Отговорът му бе посрещнат с иронични ръкопляснания.

 

Най-активни бяха хората от комплексите с липсваща инфраструктура и канализация и от кварталите и селата в покрайнините на града. Оттам валяха и най-гневните реплики и коментари към градската управа.

 

Най-много въпроси имаше за булевард “Тодор Александров”, за който хората от “Манастирски ливади” многократно питаха кога най-после ще бъде завършен и разширен. “Това е булевард, който се обещава от 15 години”, припомни представителка на местния инициативен комитет.

 

“Не съм обнадеждена! Поне няма да стане каквото и да е било доброволно. Жалко и тъжно за всичките ни мечти да отгледаме децата си на едно нормално и красиво място”, написа в социалната мрежа Евгения Димова от инициативния комитет на квартала след края на дискусията.

 

Човек от “Кръстова вада-запад” поиска да научи кога в неговия квартал ще се изгради канализация и улици. “Без канализация сме и в цялата зона има само една част от регулирана улица – “Емилиян Станев”, но пък тя не е изградена. Какво се предвижда за този квартал, който е в ужасяващо състояние и вечер по булевард “Хенрик Ибсен” мирише на канал?”, попита Генчо Велев. Търси се начин районът да бъде включен за канализация по европрограма, отговориха от общината. “Обещания слушаме от 2001 г.”, репликира Велев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5840 |15.01.2020 Фрогоко: Съдът върна окончателно уволнена от Фандъкова директорка . 0| 3888 |30.12.2019 БСП иска от Фандъкова за 6 месеца да подготви създаване на общинско предприятие по чистота в София . 5| 4679 |20.12.2019 Софиянци купиха над 47 000 ”зелени билети” . 21| 8610 |20.12.2019 Общински съветник пита Фандъкова за собствеността на паметника на Съветската армия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads