Реклама / Ads
8| 15575 |30.10.2019 НОВИНИ

Само във Фрог: Сметките на район „Младост“ се водят в два тефтера, сочи скандален доклад

.
Скандален доклад на ”Вътрешен контрол” на Столична община за район ”Младост” открива две касови книги и редица дарения, за които счетоводството не е чувало, колосални задължения на наематели, които никой не търси да си прибере и имоти, които ги няма в описите за собственост. Дали има нарушения или престъпления, досега трябваше да е ясно. Но за получения доклад г-жа Йорданка Фандъкова мълчи от 5 месеца.
 

„Работата за доброто на града се нуждае от конкретни решения, от административна реформа. Промяната не е просто дума, а цел. Заставам пред гражданите на София с лицето, с опита и подготовката си и гарантирам за развитието на проектите.
София няма време за губене. Десет години на управление и постигането на сегашните резултати, мисля, че е показателно, за това, което правим. Предлагам промяна в структурата на общината и в екипа си. София се развива и има нужда от надграждане. София е свободен град на свободни хора. Хората имат изисквания за бъдещето.“ Тези думи изрече Йорданка Фандъкова пред националната телевизия вчера вечерта, подгрявайки публиката за предстоящия балотаж в неделя.


Но дали това не са просто думи?

В столичния район „Младост“ малко над 4 % са подкрепили досегашния кмет Румен Русев и той отпадна от надпреварата за управлението. Както знаете, това е едни от най-спорните райони в столицата. Докладът на „Вътрешен контрол“ на столична община, който констатира  редица нарушения, продължава да е заплаха не само за Русев, но и за мнозина, от които вероятно ще бъде търсена отговорност, ако настъпи промяна в управлението на столицата.

 

Обещахме да продължим да ви разказваме какво пише в този „оставен на отлежаване“ доклад до г-жа Фандъкова, в който са описани фрапиращи проблеми само в един от софийските райони. Продължаваме да се чудим, защото нямаме (засега) информация дали има такива доклади за другите райони и дали това не е мултиплициран модел на управление, който чрез редица схеми за зависимости и порочни практики осигурява гласове и комфорт на статуквото в столицата.

 

А вероятно и в страната.  Ако Фандъкова отново  стане кмет, може да реагира, ако не - следващият управник  може и да не види този доклад, но дано поне направи проверка.

 

Само ще напомним, че според източниците на Фрог Нюз комисията, проверяваща район „Младости“ и самия „обзор“ на нарушенията са въз основа на две заповеди на столичния кмет  с №№ СОА18-РД91-438/26.11.2018г. и СОА18-РД91-456/11.12.2018г., а тази от район „Младост“  е с номер РМЛ18-РД09-383/27.11.2018г. За тях стана дума в първи ни материал по темата, на който до момента няма реакция. Нито опровержение, нито обещание да се реагира, нито дори потвърждение, че се работи, работи, работи… 

 

И така, продължаваме с другите проблеми, за които научи Фрог, в една районна общинска администрация. Може да го наречем и разказ за онова, което ви бърка в джоба и за което разбирате твърде късно.

 

Част от констатациите на проверяващата комисия са за неосчетоводени дарения, незаприходени актове за собственост, неотчетени приходи по ДДС, неприключили преписки, нереализирани счетоводни сметки. Ако звучи абстрактно, защото не сте специалист, ще обясним какво означава това за вас, парите и близките ви.

 

Даренията от строителни фирми

 

Практиката е във всяка община или районна администрация да се  води регистър на даренията. В него трябва да бъдат отчетени всички дарения до 5 000 лв. Над тази сума даренията се регистрират в Столична община.


Това е полезна практика за отчетност, но такъв регистър в район „Младост“ липсва.  За да се разбере какво, от кого и защо е получено, се налага да се правят редица справки. От тях става ясно, че неосчетоводените дарения са за милиони левове. Което означава, че никой не може да каже кой е взел парите, взел ли ги е изобщо, след като пише някъде, че над 200 000 лв. са дарени за 82-ро ОУ. Дали изобщо са получени?

 

Впечатление прави фактът, че огромни суми са дарявани за детски градини и училища от крупни строителни фирми, борещи се за разрешителни за строеж. Сред имената на фирмите се открояват и такива, които нашумяха покрай некачествените ремонти на емблематични улици в столицата и покрай шумни съдебни процеси.

 

Признаваме, че наивно си помислихме, че чрез заявление за достъп до обществена информация ще можем да попитаме Столична община за тези дарения, за размерите им и къде реално са отишли.

 

Юристи ни напомниха, че такава информация едва ли някой някога ще получил.  А не трябва ли тя да бъде публична? Защото може да се окаже една от многото сложни схеми на зависимости между бизнес и управление. Схеми,  които водят до принуда, пазене на статуквото и максимата „Щом си се хванал на хорото, ще го играеш до края!“.

 

Дори да е така, за кого е добре това? За управляващите - със сигурност. За вас и за децата ви добре ли е?

 

Едни имоти ги няма в описите

 

Проверяващата комисия констатира редица случаи на т.нар. „незаприходени материални активи“ към район „Младост“. Под активи трябва да разбираме жилища и терени, които са собственост на общината, а тя може да ги отдава под наем или да ги продава. 

 

Приблизителната сума на активите, които не се водят никъде, надвишава 2 млн. и 390 хиляди лева, споделят източниците ни. Щом тези имоти не се водят на отчет в общинския район, могат много лесно да изчезнат. Без следа, без ропот на данъкоплатци, без някой да узнае.


Впечатляващо е, че проверяващата комисия иска обяснения за тези „пропуски“, а отговорът, който получава е: причина е липсата на ясно разписани процедури за инвентаризация на актовете за общинска собственост. Ако има нещо положително в разказа ни, това е, че след доклад до кмета на района Румен Русев точно за тези имоти нещата са поправени.

 

Но дали това са всички или тази практика продължава?

 

Вземания на район „Младост“, които никой не търси

 

В предишния материал разказахме за огромните суми, които се дължат от неплатени наеми и лихви по тях, за които обаче е изтекла давност и никога няма да бъдат събрани. А и никой нивга не ги е търсил. Ставаше въпрос отново за милиони.

 

Несъбраните суми от наематели на жилища и терени, таксите им за битови отпадъци и комунални разходи са приблизително над 480 хиляди лв. Сумата за неплатени битови консумативи – ток, парно и ВиК, която може да добавим към горната, възлиза още на почти 470 хиляди лева. Напомняме, че това са приблизителни суми към май 2018 г. Каква е сметката до момента не знаем, но след като няма реакция, вероятно е много по-голяма и отново е над милион.

 

Интересен момент с несъбраните пари от общинските имоти е, че има и други доклади за  тях, научи Фрог. Такъв например е с входящ номер в Столична община СОА18-ВК08-7833/1/11.10.2018г. В него има констатации и препоръки, което винаги е хубаво да има в един доклад. Лошото е, че проверяващата комисия разбира по време на проверката си, че нищо от препоръките не е изпълнено. Това също е съобщено на г-жа Фандъкова.


Комфортът да не бъдат притискани длъжници да с платят сметките не е ли форма на зависимост и не гарантира ли подкрепа на избори? Може би не във всеки случай, но в повечето е точно това.

 

Неотчетени приходи по ДДС и незавършени разследвания

 

Въпреки указанието на отдел „Финанси“ на Столична община /ДФ -0815-44/02.10.2013г./ неначисленият и невнесен ДДС за периода 2017 и 2018 г. от район „Младост“ е в размер на над 6 700 лева. За 2019 не е пресмятан. 

 

Проверките на ГДНП и Специализираната прокуратура във връзка с владеене на общински имот, за който не се плаща наем, съдържат данни за непълни показания, подвеждащи и некомпетентни отговори от собствениците на фирмите-наематели, твърдят източниците ни. Щетата за район „Младост“ е за над 5 000 лв., но какво се случва с проверките отново не е ясно.

 

Две касови книги

 

Както може би повечето хора знаят, е незаконно да се води двойно счетоводство. Не може да имате и бакалски тефтер, и касова книга. Ако сте търговец, дойдат ви на проверка и видят, че имате два отчета, задрасквате и надписвате, какво ще ви връхлети? Най-малкото арест, излъчван пряко по БНТ.

 

Случаят в район „Младост“ обаче е точно такъв, но няма да го видите по телевизията. Проверяващите откриват воденето на две касови книги. Освен това в тях се виждат чести поправки на суми и на дати. Двете касови книги са за описването на приходни и разходни касови ордери. Освен това са правени поправки и в първичните документи и в касовата книга. Може би водещите сметките често да са се обърквали, а може и това да е начин на работа и възможност за прикриване на нарушения и злоупотреби.

 

Собственик без собственост

 

От източници в район „Младост“ разбрахме за още нещо, което е фрапиращо.  9 общински жилища, на стойност над 800 000 хиляди лв. са продадени. Без изключение всички купувачи са теглили банкови ипотечни кредит, за да имат нов дом.

 

Но общината е отказала да им предостави актовете за собственост, въпреки направеното плащане. Така банките не могат да реализират ипотеките си, а новите собственици са безсилни пред искането да си върнат кредитите. За тези случи има заведени дела в съда.

 

Защо, кой и по силата на какво създава тези парадокси засега е неясно. Дали ще бъде проверено. Вие как мислите? 

 

Фрог ще продължи да търси информация по тези казуси.

 

Очаквайте продължение.

 

Екип Фрог Нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4366 |27.10.2019 Сигурни кметове само в Бургас и Велико Търново, Варна е под въпрос, Пловдив и Кърджали ни изненадаха . 4| 4919 |27.10.2019 Борис Бонев: Това е само началото, София доказа, че иска и може да е по-добра . 0| 4238 |25.10.2019 Пациент на психиатрично заведение се самоуби, като скочи от прозорец . 24| 10110 |24.10.2019 Недялко Недялков заплашва със саморазправа пред ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads