Реклама / Ads
2| 3127 |13.08.2021 НОВИНИ

Вицепремиерът Пеканов: Не бива европейските средства да се концентрират в един регион

.
Атанас Пеканов
Инициативата ”Властта говори! Открито” на Министирески съвет продължава. Днес гостът е заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Той ще отговаря на въпросите Ви на живо от страницата на МС. Въпросите задава влогърката Флора. В поредицата вече взеха участие министърът на икономиката Кирил Петков и министърът на културата Велислав Минеков.
 

„Започнахме доста интензивна работа веднага по него, за да можем в кратък срок да направим подобрения, да публикуваме ревизираната версия и да стигнем до обществено обсъждане, което тече в момента. За да се случи всичко това тече един сложен и комплексен процес за координация между министерствата”, обясни Пеканов.

 

„Основният приоритет беше Плана за възстановяване и устойчивост, работихме около 2-2 месеца и половина и стартира обществено обсъждане. Другият основен приоритет на министерството беше споразумението за партньорство с Европейския съюз. Очакваме скоро да го поспишем и да започне работата с оперативни програми“. - каза Пеканов.

 

"Не трябва европейските средства, които са за сближаване, да подпомагат дивергенцията в България - да се фокусират в един регион на страната" - е мнението на вицепремиера.

 

Пеканов обясни, че вече е провел срещи с някои от парламентарните групи, за да има приемственост в изпълнението на плана. „Ако скоро няма редовно правителство, ние ще внесем плана. Ще има сайт, където ще може да се следи какво се случва, какви планове са направени и какво се прави по тях“, допълни вицепремиерът.

 

Той припомни, че е правена корекция на плана, в който е имало олоко 500 милиона за проекти само за София. „Единият го намалихме, другият остана – за метрото. Получихме голям отпор от кметът Йорданка Фандъкова, която обясни, че няма средства, с които да финансира метрото. Така че проектът за него остана“, каза още Пеканов.

 

Дълго се е спекулирало, че други държави вече получават пари по плановете си, ние не. По думите на Пеканов обаче едва сега през август започвват плащанията. „Не е проблем дали и ние ще получим през август плащания, или през октомври. Но скорошното изпращане на плана зависи от съставянето на кабинет. Липсата на правителство може да застраши плана. Заложили сме реформи в него, които трябва да се случат, някои дори в края на годината. Тоест всичко е свързано и ако не се намери консенсус и няма правителство, най-първите плащания могат да се забавят“, коментира Пеканов.

 

Пеканов каза още, че въвеждането на еврото в България има и позитиви, и негативи, ако то съвпадне с период на потребителски подем, цените ще растат в по-голяма степен, но най-големият риск „ще бъде за най-уязвимите групи. За тези, които трябва да информираме добре – хора в отдалечени населени места, по-възрастни хора, за които това преминаване към еврото може да бъде някакъв вид шок, т.е. те може да не са подготвени за това. Ще им трябва информационна кампания, мониторинг на цените, така че когато се случи преизчисляването фирмите да не злоупотребяват по някакъв начин“.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3322 |12.08.2021 Станислав Младенов: Вицепремиерът Пеканов незабавно да внесе Плана за възстановяване в Еврокомисията . 1| 3394 |12.08.2021 „Властта говори! Открито“: Вицепремиерът Пеканов отговаря на онлайн въпроси . 3| 3773 |10.08.2021 Пеканов: Няма изискване България да въведе еврото след като доходите ни доближат средноевропейските . 1| 3579 |06.08.2021 Атанас Пеканов: Планът за възстановяване е готов, но има две отворени теми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads