Реклама / Ads
9| 8334 |09.08.2019 НОВИНИ

Фандъкова си приписа заслуги на екипа на Иванчева за преместване на строежи в „Младост”

.
Йорданка Фандъкова
Фандъкова си приписа заслуги на екипа на Иванчева за преместване на строежи в „Младост”! Инициативата за преместването на строежите е на екипа на Десислава Иванчева, като срещи за това Иванчева и Петрова провеждат и в самия ден на ареста им – 17 април 2018 г. Това сочат Десислава Иванчева и Биляна Петрова в съобщение до медиите. В него се казва още:
 

В сряда 7 август столичният кмет обяви в страницата си във Фейсбук, че три от най-проблемните терени в „Младост”, предвидени за застрояване, ще останат зелени площи.

Фандъкова пише, че собствениците на тези три имота са дали своето съгласие да бъдат преместени „след изключително тежки и дълги преговори”. Имотите ще бъдат разменени за общински терени, предвидени за строителство, отдалечени от жилищни блокове, до магазин „Принцес“ на бул. „Ал. Малинов“. Столичният кмет добавя, че засега имало съгласие от всички политически сили.

 

По същото време в сайтът Столица.bg, собственост на приближения до ГЕРБ общински съветник от Реформаторския блок Стефан Марков, излезе публикация с гръмкото заглавие „Кметът на София реши проблема с презастрояването в „Младост” ”, в която е преписан поста от страницата на Фандъкова.

 

Каква е истината за преместването на конфликтните строежи в „Младост”?

Инициативата за преместването на конфликтни строежи от зелени площи между блоковете в свободни общински терени започва кметът на Район „Младост” Десислава Иванчева още в началото на мандата ѝ в края на 2016 г. През месец декември 2017 г., след като настоящият противозаконно избран от СОС за и.д. кмет на „Младост” Румен Русев, тогава зам.-кмет, не успява да се справи със задачата, Иванчева поставя начело на екипа за преместването зам.-кмета Биляна Петрова и главния архитект на района Стефан Стефанов. След наистина дълги и тежки преговори съгласие за преместване екипа на Иванчева постига не с трима, а с четиринайсет собственици и инвеститори - на два имота с обща площ от 12,395 дка и обща разгъната застроена площ от 38 095 кв.м.
На първия имот, който се намира в "Младост 4" и е с площ 2.4 дка, беше планирано да се преместят два проблемни строежа – този до  бл. 11 и една от секциите до бл. 70 в Младост 1.


.
Общински имот в „Младост 4”, предвиден за преместване на два конфликтни строежа

 

 С дванайсет от четиринайсетте е постигната договорка да бъдат преместени именно на втория парцел - мястото, което Фандъкова посочва в своя пост в страницата ѝ във Фейсбук –до магазините HIT и „Принцес“ на бул. „Ал. Малинов“. Теренът е с площ 9985 кв. м и е част от капитала на общинското дружество "Софийски имоти" ЕАД. Проектът за разделяне между инвеститорите е изработен от екипа на район "Младост", начело с главния архитект Стефанов.

 

Тук трябваше да се преместят освен 3-те терена, за които говори Фандъкова -  (при бл. 321, при бл. 401, бл. 68), още 9 проблемни терена - две от секциите при бл. 70 и други. Документацията за преместване беше в колата и беше "арестувана" на 17 април 2018 г. Ще бъде поискано копие от съда, за да Ви информираме допълнително.


.

Чертеж на общинския терен до магазини „Хит” и „Принцес” за преместване на 12 конфликтни строежи (арх. Стефан Стефанов)

 

Именно във връзка с този план за преместване на конфликтни строежи Десислава Иванчева и Биляна Петрова проведохме в деня на ареста ни в Столична община среща със за.-кмета Ралица Стоянова за уточняване на въпроси относно процедурата за изготвяне на проект и внасяне за разглеждане в Столичния общински съвет. След обяд беше планирана и втора среща в Столична община.

 

При изготвяне на проектите се спазваше принципа на честност и справедливост към гражданите и инвеститорите - замяната да е равностойна, а не от типа "кон за кокошка".  Разликата между заменяните частни и общински имоти беше под 3% (по-малко или повече), което е около 15-20 кв.м на парцел.

 

Десислава Иванчева и Биляна Петрова настояваме кметът Фандъкова да представи документ с писмено заявено съгласие на собствениците на трите имота, за които твърди, че са се съгласили на преместване. Настояваме също г-жа Фандъкова да покаже своята заповед, с която твърди, че е формирала екип, начело с главния архитект Здравков, за разглеждане на „повече от 30 имота в Младост, предвидени за строителство”, както и да посочи конкретно кои са тези имоти. Настояваме кметът на София да се ангажира с конкретен срок за финализиране на процедурата по размяна на трите имота, за които твърди в своя пост във Фейсбук, че е постигнато съгласие.

 

Десислава Иванчева

Биляна Петрова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5669 |08.08.2019 Спаси София пита Фандъкова: Защо не използвате новата тролейбусна линия 7? . 2| 4149 |31.07.2019 Калоян Паргов: Кметът Фандъкова незабавно да прекрати обществената поръчка за чистотата на града . 4| 4774 |25.07.2019 Фандъкова прехвърля на кмета на ”Слатина” отговорността за терасата на Пламен Георгиев . 1| 4529 |24.07.2019 Борис Бонев: Фандъкова да не напада младите, имаме проект за изграждане на нов квартал в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads