Реклама / Ads
15| 4637 |14.10.2021 НОВИНИ

Фандъкова проговори за назначението на Иванов. Оневини го за насилието и повиши ранга на Столичния инспекторат

.
След 11 дни мълчание, днес столичният кмет Йорданка Фандъкова проговори пред СОС за назначението за ръководител на Столичния инспекторат бившия главсек на МВР Ивайло Иванов, отстранен заради полицейското насилие над задържани протестиращи. Въпреки че управляващите в съвета – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“, за втора поредна седмица не позволиха в дневния ред на градския парламент да бъде включена специална точка за изслушването на Фандъкова и на Иванов, кметът все пак обели няколко думи по темата.
 

„В името на прозрачността ще коментирам искането на СОС. Поканих Ивайло Иванов за директор на Столичния инспекторат, защото за поста е необходим човек на реда, който да засили контрола. Работата на Столичния инспектор основно е да контролира чистотата в града. Работата на директора не е топло местенце на бюро, а е на терен. За нея е подходящ човек на реда, за да не виждаме препълнени контейнери и неизмити улици. Затова поканих г-н Иванов, за да се засили контролът върху почистващите фирми“, заяви градоначалникът.

 

Новият директор на инспектората на общината нямал съпричастност към полицейското насилие и „грозните сцени, които всички видяхме“, оправда тя новия си служител.

 

„Не съм забранявала протести като кмет, който по закон има тази възможност, защото забраната означава именно да дам право на полицията да разпръсне протестиращите, включително и с употреба на сила“, обяви Фандъкова.

 

От думите й стана ясно, че Столичният инспекторат ще се повиши от звено в ранг на дирекция в общината.

 

Аргументите на Фандъкова бяха оспорени от представителя на „Спаси София“ Борис Бонев и от Методи Ларов от групата на „Демократична България“ в СОС. „Когато някой назначава някой на публична длъжност, той трябва да изложи аргументи, да покаже програма какво смята да направи този човек, особено в толкова нереформирана и неработеща структура като Столичния инспекторат. Трябва да бъдат обосновани и личните качества на човека, който е избран за длъжността. По нито едно от тези важни неща вие не дадохте никакви аргументи. Точно обратното. Близо 2 седмици вие се криете и не казвате защо сте назначили този човек. Днес смотолевихте: За да контролира почистващите фирми. Как Ивайло Иванов ще контролира почистващите фирми, като той няма никакъв опит в тази дейност?“, попита Борис Бонев.

 

„Назначавате на работа в Столична община парашутист, уволнен от системата на МВР за нарушение на основни принципи за работа във вътрешното министерство, изразяващо се в незачитане и негарантиране на правата на гражданите и на тяхното достойнство. Така вие деморализирате и демотивирате работещите години наред редови служители както на Столичния инспекторат, така и на останалите структури на общината, които познават далеч по-добре проблемите й“, добави Методи Лалов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 17897 |08.10.2021 Протестиращи: Г-жо Фандъкова, ако Иванов бе пребил вашата дъщеря, щяхте ли да го вземете на работа? . 3| 6112 |08.10.2021 Адвокатът на Кристалина Георгиева проговори: Нарушиха правилата. Не я уведомиха, че е обект на разследване . 7| 4885 |07.10.2021 ГЕРБ спъна изслушване на Фандъкова за назначението на Ивайло Иванов . 19| 7052 |05.10.2021 Адв. Николай Хаджигенов: Фандъкова е кукла на конци на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads