Реклама / Ads
0| 4289 |05.04.2022 НОВИНИ

Фантастичната четворка на Путин: Петков, Орбан, Вучич и Хегер

.
Имало едно време една фантастична четворка - Вишеградската. Тя все още съществува, но е на заден план. На преден е друга фантастична четворка. А ябълката на раздора се оказа руският президент Владимир Путин.
 

Пред лицето на агресията стоят онези, които се отказаха от старите си връзки с Кремъл и онези, които ги затвърдиха. Унгария и Сърбия се оказаха истинските бастионите на Путин в Европа. Все по-ясно личи и политическо разбирателство между Орбан и Вучич. Но към екипа се присъединяват още две държави от региона: България и Словакия, които се оказаха новия проруски конгломерат, от който Путин се нуждаеше. 

 

“Руската инвазия в Украйна се превърна в земетресение за правителството на либерала Кирил Петков”, пишат от “Формиче”.

 

Ако четиристранният пакт се разбие, има и такива в Източна Европа, които са готови да протегнат ръка. Като се започне от Сърбия на Вучич, най-проруската страна на европейска земя. От години Вучич играе на два фронта. От едната страна е Русия, която винаги е осъждала намесата на НАТО в Белград през 1999 г. и подкрепя сръбските претенции към Косово. От другата - Европейският съюз, към който Сърбия иска да се присъедини от известно време.

 

Войната в Украйна е неподредствено до черноморската граница на България. Случващото се след инвазията на Русия на 24 февруари се оказа истинско земетресение за правителството на либерала Кирил Петков. В края на февруари премиерът трябваше да уволни министъра на отбраната си, след като отказа да нарече действията на Кремъл война. Месец по-късно кабинетът на Петков виси на косъм - гласува в подкрепа на санкциите на ЕС, но се противопостави на изпращането на оръжия в Киев и забраната на вноса на енергия от Москва.

 

Сега Кирил Петков се колебае по друг ключов въпрос в сблъсъка между ЕС и Русия: Дали да се поддаде на искането на Путин да за руски газ да се плаща в рубли. Повечето страни от ЕС вече отказаха, докато в София все още цари неяснота.

 

Премиерът на Словакия Едуард Хегер също се колебае какво да прави. В понеделник той се отрече от министъра си на икономиката Рихард Сулик, който наскоро заяви, че Словакия ще се съобрази с исканията на Русия за газ да се плаща в рубли, защото страната му има нужда от синьо гориво. Словашкият премиер Едуард Хегер потвърди, че страната му ще действа в единство с ЕС срещу исканията за подобни плащания.

 

Случилото се обаче е знак, че и тук, както и в България, руското лоби прозелитизира в правителството (прозелитизирането е усилието или желанието, с което човек или институция се опитва да убеди другите хора да следват или подкрепят кауза, доктрина, идеология или религия, бел.ред.).

 

На фона на кавгите Кремъл ликува. И докато Вишеградската четворка се оттегля на заден план, Путин може би е намерил онази "фантастична четворка", от която наистина се нуждае в Европа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2843 |03.04.2022 Съветник на Путин: Няма достатъчен напредък за лидерска среща . 0| 3876 |30.03.2022 Бивш съученик на Путин: Нещо му става с главата /видео/ . 0| 2898 |29.03.2022 Полша пропуска среща на Вишеградската четворка заради Украйна . 0| 3965 |26.03.2022 Байдън за Путин: Той е касапин /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads