Реклама / Ads
2| 3801 |13.06.2019 НОВИНИ

Фармацевт: Намаляването на ДДС върху лекарствата не е най-добрата стъпка

.
Източник: БГНЕС
Намаляването на ДДС върху лекарствата не е най-добрата стъпка, тъй като създава условия за данъчни измами, от което никой няма интерес.
 

Това коментира пред Дарик Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара, по повод предложението на ДПС Данъкът добавена стойност върху лекарствата да бъде намален. По-добрият вариант за намаляване на цените на лекарствата, според Вълев, е самата здравната каса да бъде освободена от заплащане на ДДС. Това ще бъде от полза и за пациентите, смята фармацевтът.

 

Ако Данъкът добавена стойност върху лекарствата бъде намален, то това ще намали цената им за крайния потребител, но ще усложни работата на фармацевтите и ще създаде рискове, обясни Вълев.

 

„Наличието на две различни данъчни ставки създава условия за тенденциозно отчитане на едни продажби като други. Това от друга страна създава възможност за данъчни измами, от което никой няма интерес. От трета страна, двете данъчни ставки ще ни поставят нас в положение, в което постоянно да се оправдаваме, че не крадем. Това за нас ще създаде по-голям разход за осчетоводяване, както и за правна защита”, обясни Вълев.

 

Изчисленията му показват, че за 2019 година здравната каса ще изхарчи 180 млн. лв. за ДДС. Според фармацевта обаче има един друг вариант за намаляване на цените на лекарствата, който е по-добър за пациентите от една страна и не ощетява бранша – от друга.

 

„И той е самата Национална здравноосигурителна каса да бъде освободена от плащане на ДДС. Тогава, независимо, че лекарствата формално са с ДДС, държавният бюджет ще бъде така добър да ни възстановява ДДС-то, което касата е платила. В момента у нас има една група от заболявания, лечението, на които касата не плаща. Ако хванете грип или лятно неразположение, касата не го плаща, въпреки че сте коректен данъкоплатец. Ако тези 180 млн. бъдат освободени, те могат да се използват за закупуване на други лекарства. Така ще се разшири обхватът на заболяванията, лечението, на които касата ще покрива. Вие ще дойдете и ще получите антибиотик или противовирусно лекарство защо не и напълно безплатно.“, каза още фармацефтът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4375 |10.06.2019 Георги Ганев: Не е вярно, че бедните ще се облагодетелстват от намаляването на ДДС . 5| 8058 |07.06.2019 Журналист: ДПС тласна Борисов към намаляването на партийните субсидии . 10| 6385 |06.06.2019 Доц. Пиргова за Фрог: Борба за народната любов е намаляването на партийната субсидия . 21| 4677 |04.06.2019 Борисов: Популизъм е това за намаляването на данъците, защо не го направихте, когато бяхте на власт ДПС и БСП?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads