Реклама / Ads
9| 4363 |10.06.2019 НОВИНИ

Георги Ганев: Не е вярно, че бедните ще се облагодетелстват от намаляването на ДДС

.
Георги Ганев
От къде знаем, че хората ще могат да си купуват по-евтин хляб и лекарства след като няма никакви разчети. Да намалим ДДС на всичко. Тогава бедните ще могат да си купят много повече неща - здравословна храна, книги, почивка. Те може да предпочитат повече плодове пред хляб.
 

Това заяви икономистът Георги Ганев  в предаването „Лице в лице“ по бТВ във връзка с предложенията за намаление на ДДС ставката на хляба, лекарствата и книгите.

 

Не може да се гарантира по никакъв начин, че най-бедните ще се облагодетелстват. Скъпият хляб ще се намали най-много, а него не си го купуват бедните. Например най-много ще се намали цената на този хляб, който струва 5 лева, а такъв хляб по-бедните хора не могат да си позволят. За лекарствата е същото. При сваляне на ДДС дори може да се повиши цената на хляба, ако се увеличи търсенето му. Никой не е направил анализ на това какъв ще е ефекта реално. По думите му може би е по-добри да се намали ставката на месо и зеленчуци, защото диетолозите твърдят, че тестените изделия не са най-доброто за едно здравословно хранене.

 

Всички тези предложения генерират предимно въпроси. Изискват се първо едни сметки. Да излезе и да каже с колко ще намалее цената, кой ще се възползва от това, кой ще бъде засегнат, как ще бъде засегнат. Какво целим всъщност с това намаляване – потреблението ще се увеличи или ще намалее.

 

Хората чувстват по-голяма сигурност в момента и чувстват готовност да харчат повече. Ако идеята е да се стимулира допълнително, пак не е ясно какво ще стане.  Да се каже какви ще са ефектите и това да се проследява. В България трябва да се отнасяме по-сериозно към определени политики и ако те не са ефективни да се сменят с други.

 

ДДС да стане 15% за всичко - хайде да върнем парите на хората малко, призова Ганев. Според него отделни стоки едва ли ще намалят приходите от ДДС в бюджета, но си струва да се видят сметките на фискалния съвет.

 

Големия въпрос е какъв ще е ефекта например за намаление на ДДС на книги. Кога ще се използва това намаление, когато стане ясно, че едно дърво ще стане книга или след това.

 

Разбирам чувствата на българите, че искат намалена субсидия за партиите. Много скъпо нещо е една партия да достигне до гласоподавателите си с послания, коментира още Ганев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3774 |04.06.2019 Георги Михайлов: Липсва цитостатик за лечение на туморни заболявания при деца . 15| 6598 |03.06.2019 Димитър Ганев: Цветанов, ако отиде в друга партия, започва война с Борисов . 4| 4161 |02.06.2019 БНБ пуска сребърна монета „Евлоги и Христо Георгиеви“ . 2| 4731 |30.05.2019 Режисьорът Георги Дюлгеров е блъснат от кола, в момента е в ”Пирогов”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads