Реклама / Ads
3| 3702 |15.01.2024 НОВИНИ

Фермерските протести в Германия и кой има скрита полза?

.
Източник: ЕПА/БГНЕС
Протести на гневни земеделски производители, стачки на машинисти, страх от загуба на благосъстояние сред части от населението. Какво се случва в Германия и как се стигна дотук?
 

В проруските канали протести на фермерите в Германия се свързват с доставките на западно оръжие за Украйна. Това е позната схема за дезинформация, която Кремъл продължава да използва, пише ARD.

 

През 2016 година германците бяха определени като най-малко податливите на популистки политики в целия ЕС, пише "Дойче веле". Това изглежда вече се е променило. Обществото се поляризира, казва журналистът Албрехт фон Луке. Позициите се приближават все повече до политическите периферии. В Германия се наблюдават "тенденции към разделение и дезинтеграция" и се преминава от общество на консенсуса към "култура на несъгласието”.





"Спорът е необходим за демокрацията", казва Луке. "Но ако този спор вече не е съпроводен с желание за формиране на компромиси, а вместо това всяка клиентелистка група се опитва да прокара максимално интересите си, тогава демокрацията ерозира, правителството губи всякакъв авторитет и в крайна сметка позициите все повече се изместват към периферията".

 

Фермерите, чиито субсидии ще бъдат намалени, са особено гневни. В цялата страна те сега блокират пътища, влизат в градовете с тракторите си и спират движението. По крайбрежието гневните фермери, вероятно съвместно с крайнодесни екстремисти, опитаха да щурмуват ферибота, с който заместник-канцлерът Роберт Хабек се прибираше от коледната си почивка.

 

Не само крайнодесни екстремисти и конспиратори се опитват да яхнат протестите на фермерите в Германия. Русия също вижда недоволството като възможност да прокара своите наративи, пише ARD. Бившият руски президент Дмитрий Медведев написа в профила си в Х: "Субсидиите са орязани, а космическите разходи за Украйна продължават да се увеличават. Ако се продължава така украинските националисти може да организират Майдан и в Берлин”.





Протестите на фермерите в Германия се обвързват с войната в Украйна и от проруски уебсайтове и канали в социалните мрежи. Разпространява се например графика, на която се сравняват разходите за танкове с тези за ферми. "В същото време независима Украйна продължава да забогатява на гърба на германските граждани”, пише в публикации с подобно съдържание.

 

"Русия продължава да поставя под въпрос западните доставки на оръжия в Украйна”, отбелязва пред ARD Юлия Смирнова - главен изследовател от Института за стратегически диалог в Германия. Кремъл използва тези протести, за да подхранва своите наративи. Преди Русия се съсредоточаваше върху енергийната криза и украинските бежанци, за да подкопае подкрепата за Украйна сред германците.





Според експертката Смирнова всичко следва позната схема - разходите за изпращане на оръжия в Украйна се представят като безсмислени и се обвързват с други вътрешни кризи. Удобно се пропуска фактът, че тези кризи нямаше да се развият, ако Русия не беше започнала агресивната си война срещу Украйна.

Руските медии използват протестите на фермерите в Германия, за да внушат, че в страната ситуацията е драматична, коментира още Смирнова пред ARD. Проблемите на Запада винаги са преекспонирани в руските държавни медии, за да се поддържа мита за руското превъзходство. "Целта е обществото да бъде убедено, че Русия се справя сравнително добре”, обяснява Смирнова. Така протестите в Германия са представени като знак, че икономическата ситуация в страната е лоша и хората са недоволни.

 
ФрогНюз
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3595 |15.01.2024 Отвлечените деца на Украйна: Само 517 от 20 000 деца са успели да се спасят от Русия . 14| 3842 |15.01.2024 Хиновски: Режим на тока в България никога няма да има . 1| 3578 |15.01.2024 Първата ни ракета Виктория Томова се класира за втория кръг на Australian Open . 3| 5794 |15.01.2024 ISW: Русия готви нова офанзива в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads