Реклама / Ads
1| 3886 |09.10.2023 НОВИНИ

Le Figaro: Атаката на ХАМАС срещу Израел ще има последствия не само за пряко засегнатите държави

.
Източник: БГНЕС
Атаката на ХАМАС срещу Израел ще има последствия не само за пряко засегнатите държави, но и за целия регион, пише Le Figaro, цитирано от Фокус. Реконфигурацията там вече беше започнала благодарение на сближаването между Израел и Саудитска Арабия и, очевидно, това извади на повърхността нерешения палестински проблем. Техеран и неговият основен съюзник, ливанската Хизбула, както и Рияд и Абу Даби, които подобриха отношенията си с Израел, наблюдават развитието с голямо внимание.
 

Авторът на статията предполага, че боевете все още могат да се разпространят в други територии: например в северната част на Израел, където Хизбула, ливанската шиитска групировка, подкрепяна от Иран, може да стане по-активна. По-специално Хизбула поздрави палестинците за тяхната "героична широкомащабна операция“ и съобщи, че са в тесен контакт.

 

От друга страна, анализаторите отбелязват, че Хизбула сега не е заинтересована от отваряне на втори фронт с Израел. Те и Израел наскоро сключиха споразумение за споделяне на газовите резерви в Средиземно море. Освен това, ако Хизбула искаше, щяха да ударят заедно с Хамас. Явно обаче имат сътрудничество, но плановете им все пак са различни.

 

Що се отнася до Иран, той е пряко заинтересован от настоящия конфликт. По-специално, той е скептичен към сближаването между Саудитска Арабия и Израел, нейният върл враг. Аятолах Али Хаменей заяви в началото на седмицата, че всеки, който сключи пакт с Израел, "залага на грешния кон".

 

Иран и Хамас имат различни цели, въпреки че Техеран предоставя технологична подкрепа на палестинците. С помощта на атаката на Хамас, Иран иска да укрепи така наречената "ос на съпротивата“ срещу Израел и неговите регионални съюзници, която включва Ирак, Сирия и Хизбула в Ливан, Хамас и Ислямски джихад в Палестина, както и бунтовниците-хусити в Йемен. Но и Иран сега едва ли ще се интересува от открита конфронтация.

 

Но най-големите въпроси сред експертите сега са влиянието на конфликта върху поведението на Саудитска Арабия. Напоследък тя се зае със сближаване с Израел с посредничеството на САЩ, но ако между тях бъде подписано съответно споразумение, палестинците ще останат без подкрепа. И първата официална реакция на Саудитска Арабия говори за нейното объркване, пише авторът на статията. Тя призовава за "незабавно прекратяване на огъня“, имайки предвид "израелските окупационни сили“, въпреки че световната общност отдавна е спряла да използва подобен термин.

 

Хамас оправдава атаката си с това, че Израел е искал да поеме контрола над джамията Ал-Акса в Йерусалим, третото най-важно място за мюсюлманите. И пазител на тази джамия е кралят на Саудитска Арабия. Така Рияд се разкъсва между желанието си да подобри отношенията си с Израел и задълженията си към мюсюлманския свят.

 

И накрая, авторът на статията в Le Figaro отбелязва, че след войната Йом Кипур от 1973 г. Израел е имал образ на непобедима крепост, но сега той е разрушен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 15991 |09.10.2023 Тайни разговори Москва - Техеран: Удариха ли Путин и Раиси Израел чрез терористите от ХАМАС? . 9| 3967 |09.10.2023 Има ли връзка Москва при атаката „Хамас“? . 1| 4025 |09.10.2023 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от гр. Банкя . 1| 3807 |09.10.2023 Транспортният министър: Полетите до Израел се извършват при строги мерки за сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads