Реклама / Ads
1| 6384 |22.03.2018 НОВИНИ

Филип Попов: Хората от Брегово са оставени на произвола на съдбата

.
Филип Попов
Отчаяние и гняв, породени от бездействието на правителството. Отчаяние и гняв, че са забравени и наказани от правителството на България, от Вас г-н Борисов. Г-н Премиер, Брегово е част от България. Не се отнасяйте към българите там като към лош материал. Това се казва в декларация на БСП за бедстващите общини.
 
Ето и цялата декларация:

"Община Хайредин е разположена в Северозападна България, с общо население 5624 жители към 2009 г. Община Враца, също е разположена в Северозападна България, с общо население 73 894 жители според преброяването от  2011 г. Община Брегово е разположена отново в северозападната част на България, като населението на общината по преброяване от 2011г. е 5514 души.

Общото между тези общини е, че и трите се намират в най-бедната част на България - Северозападна България,  най – бедният регион в целия ЕС. Общото е, че и в трите общини живеят достойни и трудолюбиви български граждани, че и в трите общини населението вече е значително по-малко, а демографската катастрофа придобива чудовищни размери. Общото е, че са български общини  и ги сполетя бедствие, а държавата би следвало да се погрижи за всички тях, да предпази живота и здравето на всеки един българин, независимо от неговото местоживеене.  Държавата, правителството, не може конюнктурно, без каквито и да било обективни, реални критерии да разделя хората от различните общини, но за съжаление го прави. Прави го по най-безпардонен и уродлив начин, наказвайки гражданите  от община Брегово, заради техния свободен политически избор. Прави го, защото в община Брегово ГЕРБ никога не са печелили, каквито и да било видове избори. Правилно беше отпусната финансова помощ както за Хайредин, така и за Враца, но Брегово отново беше пренебрегнато, Брегово е наказано от българското правителство. Може би там, според  г-н Борисов, живеят друга категория хора, по-малко граждани, по малко европейци, които не заслужават грижа от държавата си.  В Конституцията на Република България, ясно и категорично е записано, че цялата държавна власт произтича от народа, а хората от Брегово са част от този народ, г-н премиер. Република България е единна държава с местно самоуправление, но местното самоуправление не значи абдикиране на държавата от отговорност. Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната. Къде в Конституцията или законите на страната, уважаеми г-н премиер, пише, че по ваше усмотрение, според моментно ви настроение, без ясни критерии, по мними причини може да залагате живота и здравето на българските граждани на карта, просто, защото бездействате и не помагате на бедстващи българи.  Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността- пише в Конституцията. Как в такъв момент, когато Брегово е под вода, когато има реална опасност от екологична катастрофа, защото в приливните води има реална опасност да се съдържат тежки метали, а от там да се просмучат и в питейната вода на общината, как държавата, правителството ви е гарантирало живота, достойнството и правата на хората от Брегово, когато под вода са 7 хиляди декара ниви, под вода са помпените станции, снабдяващи общината с питейна вода? Като е изпратена проверка в общината, дали са били спазени процедурите по осъществяване на европейски проекти. Това ли е вашето разбиране за европейско бъдеще, когато хората бедстват, когато са застрашени и единствената власт, която се грижи за тях е местната, да им бъде изпратена проверка, за изпълнението на европроекти?

 Г-н премиер, не си ли взехте поука от Мизия? Не ви ли стресна какво направихте за обезопасяването и стопанисването на язовирите в България, на защитните съоръжения? Какво е състоянието и на Напоителни системи, чиято задача е не само напояване, а и отводняване, и защита на населението от наводнения? Каква е вашата стратегия за развитието на този сектор, защото моментният, аварийният, пожарният подход не е решение, а риск, неоправдан риск.  Хората от Брегово, кметът на общината са оставени от това правителство на произвола на съдбата и милостта на времето. До днес, на кмета на общината не е предоставен официален резултат за качеството на питейната вода. Хората не знаят, какво чака тях и децата им, дали ще осъмнат в домовете си живи и здрави, дали пиейки от чешмяната вода, това няма да им се отрази на здравето, защото факт е г-н Борисов, че в Северозападна България раковите заболявания са се увеличили многократно.  В тази връзка, когато очевидно държавата нехае, ПГ на „БСП за България” предприе действия да се вземат проби от водата, да се изследват в независима лаборатория и да се съобщи на населението резултатът от изследването. Проблемът със защитната дига при Брегово, която е държавна собственост, не е форсмажор, не е възникнал от вчера. Той съществува още от първото правителство на г-н Борисов, още от 2010 г., когато Брегово беше изправено пред реалната опасност да бъде потопено. Въпреки множеството писма и призиви на кмета на Общината, към всички отговорни институции, от 2010г. досега вие, като управляващи и водещи в три правителства, не направихте нищо за Брегово. Голямата „помощ“ за Брегово беше оказана единствено по време на изборите, когато там беше изпратена жандармерия, не защото имаше проблеми, а за да се покаже на хората, кой е самодържецът в България и да помислят как да гласуват. Къде е сега жандармерията- може би пази стотиците хиляди дупки по пътищата ни.  Къде са институциите, къде е правителството, къде е държавата, къде е помощта за тези българи? Няма ги! Хората в Брегово са обзети от страх, отчаяние и гняв. Страх от наводнение и цистерни със сярна киселина, които преминават денонощно през целия град в непосредствена близост до училище и детска градина,  страх за живота и здравето си. Отчаяние и гняв, породени от бездействието на правителството. Отчаяние и гняв, че са забравени и наказани от правителството на България, от Вас г-н Борисов. Г-н Премиер, Брегово е част от България. Не се отнасяйте към българите там като към лош материал. Те са достойни, честни и смели български граждани."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5314 |20.03.2018 Снегът затрупа хората в къщите без покриви във Враца . 0| 5356 |20.03.2018 Свлачищата се активизираха в Сатовчанско, хората са в опасност . 0| 5611 |19.03.2018 Язовир ”Тича” пак преля, но нямало опасност за хората . 8| 6802 |17.03.2018 Експерт: Здравната система е много зле, хората нямат доверие, лекарите са недоволни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads