Реклама / Ads
1| 2409 |23.05.2024 НОВИНИ

Финансистът Даниела Бобева: В предизборните програми има повече реализъм и по-малко амбиция

.
Финансистът проф. Даниела Бобева Източник: БГНЕС
В предизборните програми има повече реализъм и по-малко амбиция, заяви пред БНР финансистът проф. Даниела Бобева – икономически вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски.
 

"Големият проблем е, че никой не казва откъде ще дойдат тези пари за по-високите доходи, за по-социална, за по-демографска политика. Има огромен дефицит в това да видим как ще се насърчи икономическият растеж", изтъкна специалистът.

 

Според нея партиите, които имат намерение да управляват, са подготвили такива предизборни програми, които приличат по-скоро на управленски програми – много са детайлни, с числа, с конкретни ангажименти. Тези, които не очакват да влязат в управлението, са малко по-обрани и техните програми са по-скромни, смята тя и обобщи: "Копи-пейст няма".





В икономическата област на парламентарно представените не можеш да разграничиш кое е ляво и дясно, категоричен бе финансистът и обясни:

 

"Всички говорят за социални предприятия и колко е хубаво тук масово да правим социални предприятия. Нещо, което е съвсем ляво, го разпознаваме и в десните, които в момента са парламентарно представени".

 

По думите ѝ новото е, че извън парламента се връща онзи дебат за лявото и дясното в икономиката и къде е държавата.

 

Проф. Бобева каза още, че много трудно могат да се намерят ясно дефинирани приоритети в икономиката:





"Нямаме толкова шумно двата приоритета – еврото и Шенген, да излязат в платформите".

 

Експертът допълни, че сега го няма голямото наддаване в програмите от миналата предизборна кампания. По думите ѝ само една партия се е ангажирала с конкретни числа за повишаване на доходите и точно на кои доходи.

 

"Темите са доходите, еврото, Шенген, енергетиката и зеления преход. Това са основните теми, които са обект на предизборните кампании. Сега излиза напред и демографията".





За еврото вече няма дата, патосът е за еврото е изчезнал, отбеляза финансистът и посочи, че в това отношение програмите са доста обрани.

 

"С връзки няма да влезем в еврозоната. Трябва да изпълним критериите. Засега не изпълняваме един единствен – това е инфлационният".

 

Тя е категорична, че без радикална промяна във фискалната политика, нямаме шанс да приемем еврото.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2508 |23.05.2024 EК настоя България да прилага правилата за енергийната ефективност на сградите . 0| 2429 |23.05.2024 Неща, които трябва да знаят най-младите: Как ЕС е променил живота ни? . 0| 2510 |23.05.2024 Експерт: Има апетит към задлъжняване . 0| 2472 |23.05.2024 "Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от ж.к. „Света Троица“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads