Реклама / Ads
29| 4830 |14.11.2023 НОВИНИ

Финансовият министър: Местните данъци няма да се вдигат. Няма богата държава с ниски доходи

.
Източник: личен архив
Местните данъци няма да се вдигат, увери финансовият министър Асен Василев. Няма да има увеличение на данък сгради. Василев няма да се откаже от проектобюджета за 2024 г., ще продължи разговорите с другите партии.
 

"Няма как да сме богата държава, ако заплатите и доходите са ниски, трябва да се вдигне цената на труда, да инвестираме в нови машини, пътища, железници, да се увеличи производителността на труда. Няма да се вдига данък сгради, за местните данъци и такси може общините сами да ги променят, включително данъчната основа", уточни Василев  пред журналисти преди заседанието на ПГ на Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ).

 

За трета поредна година се показва, че България може да има 3% дефицит, може да има истинска социална политика (заложеното увеличение на доходите е над 11%), може да има рекордни инвестиции (12 милиарда са заложени) и всичко това да се върже с данъчната политика , без да се вдигат ставките на данъците, обясни финансовият министър.

 

"Миналата година се говореше за 7% дефицит, а завършихме на 2,9% на начислена основа, 0,8 на касова основа. Тази година също ще завършим на дефицита, който е заложен в бюджета – 3% на начислена основа. За догодина сме планирали 2,9% на начислена основа. Не съм видял нито една критика, която да е базирана на сметка. Повечето критики са базирани на различна икономическа философия – на постната пица. Мисля, че българският народ имаше достатъчно постна пица в годините, време е да правим модерна икономика, вдигане на доходите за гражданите. Виждате, че задържаме данъчната политика, не се променят данъчните ставки. И другото, което правим е да има инвестиции в държавата, защото политиката, която провеждаме от 2021 година до сега е, че няма как да сме богата държава, ако доходите са ниски“, поясни Асен Василев.

 

„Трябва да се вдигне цената на труда, да станат по-високи заплатите, в същото време да инвестираме в нови машини, в пътища, в железници, така че държавата да дръпне напред и да се увеличи производителността на труда“, поясни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 13273 |14.11.2023 Борис Бонев: "Хроника на политическата наглост на ГЕРБ". Няма как да го обясня по-добре от Аламанов . 8| 2803 |14.11.2023 Външният министър на Израел: Гутериш не заслужава да бъде шеф на ООН, близък е до Иран . 8| 3151 |14.11.2023 Скандален случай на насилие в Перник - момиче преби момче със СОП. Прокуратурата издирва свидетели . 1| 2592 |14.11.2023 Политологът Димитър Ганев: Сглобката "скърца и се клати", но няма да се обърне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads