Реклама / Ads
7| 3129 |01.03.2023 НОВИНИ

Финландия решава за присъединяването си към НАТО

.
Финландският парламент гласува днес окончателно законопроектът за присъединяването на страната към НАТО. Дебатите започнаха вчера, а при предварителното гласуване през май миналата година получи почти единодушна подкрепа.
 

И Финландия, която има една от най-дългите граници в Европа с Русия, и Швеция се отказаха от своите десетилетни политики на неутралитет в лицето на бушуващата в Украйна война и поискаха да станат част от военния алианс още миналата година. Финландската обществена подкрепа за присъединяване към НАТО от години беше около 20-25%. Но след нахлуването на Русия в Украйна тя се увеличи драстично. 

 

НАТО бързо одобри молбите за членство на Стокхолм и Хелзинки, но за да станат членки трябва всички държави, които вече са част от Алианса, да одобрят кандидатурите - процес, който се оказа особено сложен заради противопоставянето на Турция. 

 

Анкара настоява преди Швеция да бъде допусната до НАТО, страната да засили борбата си с тероризма. Напрежението се покачи драстично след протеста в шведската столица, на който бе изгорен екземпляр от Корана. Това се случи по време на протест срещу Турция и кандидатурата на Стокхолм за присъединяване в НАТО. Ердоган критикува Швеция и за прокюрдските протести, на които демонстранти развяваха знамена на различни кюрдски групировки, включително на Кюрдската работническа партия (ПКК), която от десетилетия води въоръжена борба срещу Турция. ПКК е смятана за терористична групировка в Турция, Европейския съюз и Съединените щати, но нейните символи не са забранени в Швеция.

 

Но изправен пред по-малко дипломатически пречки от Стокхолм, Хелзинки иска да продължи напред дори преди общите избори във Финландия през април.

 

Гласуването във финландския парламент ще се случи днес следобед. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3134 |28.02.2023 Решават въпроса с пенсии по ТЕЛК . 0| 2902 |27.02.2023 Чавушоглу обяви, че на 9-ти март се подновяват преговорите с Швеция и Финландия за членство в НАТО . 10| 3267 |11.02.2023 БСП решава на Конгрес дали да отвори вратата за ГЕРБ и ДПС . 6| 3158 |05.02.2023 В БСП решават с кого ще се коалират за предсрочните избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads