Реклама / Ads
0| 3261 |14.06.2022 НОВИНИ

Турция заплаши да блокира за година приемането на Швеция и Финландия в НАТО

.
Турция заяви, че е готова да отложи членството на Швеция и Финландия в НАТО за повече от година, освен ако не получи задоволителни уверения, че двете скандинавски страни са готови да обърнат внимание на подкрепата за кюрдските групировки, които Анкара счита за терористични организации.
 

Въпросът заплашва да провали жизненоважна среща на върха на НАТО, която трябва да започне в Мадрид на 29 юни.

 

Турция обвинява Швеция и Финландия в укриване на предполагаеми членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) и също възразява срещу решенията им през 2019 г. да забранят износа на оръжие за Анкара поради военните операции на Турция в Сирия.

 

Всичко се случва на фона на исканията от страна на Швеция и Финландия, които официално подадоха молбите си за присъединяване към НАТО в контекста на войната в Украйна, водена от Русия. Москва заплаши с отговор, ако присъединяването стане факт, но за да бъдат приети двете държави в Алианса, всички държави членки на НАТО трябва да са "за". Изглежда обаче това не е особено възможно, след като Турция категорично се обяви против приемането на Хелзинки и Стокхолм, освен ако не бъдат изпълнени съответните искания.

 

"Това е въпрос от жизненоважен национален интерес и ние сме готови да предотвратим тяхното членство за една година, ако е необходимо. Турция е втората по големина армия в НАТО и предоставя дронове, които помагат на Украйна да се защитава. Заслужаваме по-голямо уважение“, каза Акиф Чагатай Кълъч, депутат от управляващата партия на справедливостта и развитието (ПСР) и председател на турската парламентарната комисия по външни работи, цитиран от британския в. "Гардиън".

 

Той отрече кризата да е опит за разпалване на националистически пламъци на фона на предстоящи трудни избори. По думите му некюрдските опозиционни партии подкрепят позицията на президента Ердоган. Той каза също, че не е имало опит за бартер със САЩ за оръжейни сделки, каквито спекулации се появиха.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3049 |14.06.2022 Турция: Задържани са 43-ма мигранти, запътили се към България . 0| 5969 |11.06.2022 Кремъл заплаши НАТО с отговор за натрупването на сили в Полша . 0| 4103 |10.06.2022 Ердоган заплаши с военна намеса Гърция . 0| 3036 |08.06.2022 Турция с 10 условия за членството в НАТО на Швеция и Финландия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads