Реклама / Ads
2| 2303 |26.02.2024 НОВИНИ

Очаква се днес унгарският парламент да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО

.
Източник: БГНЕС
Очаква се днес Унгария да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО, с което ще бъде преодоляно последното препятствие пред историческата стъпка на скандинавската страна, чийто неутралитет продължи през двете световни войни и тлеещия конфликт на Студената война, съобщиха световните агенции.
 

Гласуването в унгарския парламент, което се очаква да премине безпроблемно след посещението на шведския премиер Улф Кристерсон миналия петък, по време на което двете страни подписаха договор за доставка на оръжие, ще финализира месеците на забавяне, за да завърши промяната в политиката на сигурност на Швеция.
 

Стокхолм отхвърли политиката си на неприсъединяване в полза на по-голяма сигурност в рамките на Организацията на Северноатлантическия договор след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.





След като Швеция последва Финландия в НАТО и стана 32-ят му член, държавният глава Владимир Путин на практика постигна точно това, което се опита да предотврати, когато започна войната си в Украйна - разширяване на алианса - коментираха западните лидери.
 

Докато Финландия се присъедини към НАТО миналата година, Швеция остана да чака, тъй като Турция и Унгария, които поддържат по-солидни отношения с Русия, отколкото други членове на ръководения от САЩ алианс, повдигнаха възражения.





Турция задържа ратификацията на членството на Швеция с искане за по-строги действия срещу бойците от Кюрдската работническа партия (ПКК), които според нея са се установили в Швеция.
 

Швеция промени законите си и облекчи правилата за продажба на оръжие, за да смекчи позицията на Турция. Държавният глава Реджеп Тайип Ердоган също така обвърза ратификацията с одобрението на САЩ за продажбата на изтребители F-16 на Турция, като сега Анкара очаква Съединените щати да работят за осигуряване на одобрението на Конгреса на САЩ.
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2423 |26.02.2024 Изплащат по-големи втори пенсии . 9| 2672 |26.02.2024 Енергийният експерт Иван Хиновски: Има опасност проектът за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде провален от политиците . 1| 2309 |26.02.2024 Украинският главен прокурор: Документирахме над 120 хил. военни престъпления на руските сили . 0| 3265 |26.02.2024 Картите с 200 лева ваучер стават електронни, 750 000 работници ги получават

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads