Реклама / Ads
0| 3402 |12.05.2022 НОВИНИ

Финландската посланичка у нас: Членството ни в НАТО ще гарантира сигурността в Балтийско море

.
Присъединяването на Финландия в НАТО ще допринесе за стабилността в района на Балтийско море. Коментарите от страна на Русия не са нещо ново. Притеснени сме, но не сме уплашени. Трябва да сме готови за реакция или рискове. Ние вече сме в период на турбуленция и непредвидимост.
 

Това заяви пред Българската национална телевизия посланичката на Финландия у нас Кристина Кувая.

 

“Нашата граница с Русия е много дълга - 1300 километра, така, че говорим за значителна граница с нашия съсед. Мисля, че фактът, че популярността на НАТО нараства толкова бързо, говори за това, че хората се притесняват на тема отбрана и сигурност. Сега, по отношение на руските изказвания. Аз мисля, че вече сме чували подобни коментари, това не е нещо ново. Ние сме наясно с това. Нашият президент го каза много добре: "Да, финландците сме притеснени, но не сме уплашени." Бялата книга, представена пред Парламента казва, че ние трябва да сме подготвени за реакции или рискове, които не можем да предвидим понастоящем. Тази вероятност е налице. Но понастоящем по нашата граница няма военно напрежение. В момента е много спокойно”, допълни Кувая.

 

Повод за думите й е ясно заявеното желание от Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО. Очаква се НАТО бързо да одобри молбите за членство на Финландия и Швеция, но те няма да станат част от алианса преди всички 30 държави-членки да ратифицират техните кандидатури - процес, който се очаква да отнеме шест до 12 месеца. 

 

Подобна политика ще преначертае геополитическата карта на Европа и ще накара съседна Швеция да кандидатства за членство след нахлуването на Русия в Украйна. Тази смяна в курса на геополитиката е монументална за двете страни, които имат дълга история на неутралитет по време на война. Швеция и Финландия са избягвали да влизат във военни съюзи.

 

Припомняме още, че Русия реагира остро на това намерение по-рано днес. От Кремъл смятат, че членството на Финландия в НАТО е заплаха за Русия и ситуацията “ще бъде анализирана внимателно”. 

 

“Нашето правителство, оценява нивото на сигурност в реално време, прави своите заключения и взема решения в полза на нашата национална сигурност. Това е процесът, който тече в момента. За нас е много важно да има ясно разбиране, че всяка държава разполага със суверенитет и пространство да маневрира и да решава относно собствената си сигурност. Това за нас е изключително важно. За нас също е важно да чуем, например от НАТО, че политиката на отворени врати на Алианса е налице и е стабилна. Да, ние правим оценка на сигурността. Да, опцията НАТО винаги е съществувала за нас и да, тя е налице”, посочи посланичката на Финландия у нас. 

 

“Ние сме част от Европа, нищо, че не сме част от НАТО. Най-важният принос на Финландия е, че ние сме страна с надеждна отбрана и издръжливо общество. Финландия разполага с едно издръжливо общество. Аз смятам, че това е важно. Ако Финландия стане член на НАТО, какво ще донесем на НАТО? Аз смятам, че ще дадем точно това издръжливо общество и надеждна, силна, национална отбрана. Финландското членство ще допринесе и към стабилността в района на Балтийско море, което е нашият регион. Това са определено елементите, но ние вече сме част от Европейския съюз и вече сме част от Европейската отбрана”, допълни дипломатическият представител на Хелзинки. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2928 |12.05.2022 Йенс Столтенберг: Членството на Финландия ще укрепи НАТО . 0| 3002 |12.05.2022 Русия: Членството на Финландия в НАТО е заплаха . 0| 3601 |11.05.2022 Володомир Зеленски: Членството в НАТО не би означавало война . 0| 3419 |10.05.2022 Киев иска до юни ЕС да каже за еврочленството. Макрон смята, че ще отнеме десетилетия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads