Реклама / Ads
0| 3067 |21.06.2022 НОВИНИ

Фон дер Лайен: Сърбия да реши с кого е!

.
Владимир Путин, Александър Вучич Източник: БГНЕС
Сърбия трябва да реши на чия страна иска да бъде. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в интервю за австрийските вестници "Винер цайтунг" и "Клайне цайтунг".
 

"Ние искаме Сърбия да е с нас, но за това са ни необходими ясни доказателства, че тази страна споделя нашите ценности, например върховенството на закона и демокрацията, както и че отхвърля руското нахлуване", заяви тя в интервюто, цитирано от белградския вестник "Политика".

 

Фон дер Лайен подчерта, че външнополитическата ориентация на кандидатите е много важна.

 

"Разбира се, очакваме всички да дърпат една и съща страна на въжето", добави шефката на ЕК.

 

Попитана за напредъка на Западните Балкани в евроинтеграцията и какво може да се предложи на тези страни, тя посочи, че почти всички страни от Западните Балкани са на европейския път по-далеч от Украйна.

 

"Надявам се, че ще намерим решение, че окончателно ще можем да изпълним нашето обещание и ще започнем присъединителни преговори. Босна и Херцеговина, например, може веднага да започне присъединителни преговори, когато изпълни 14-те основни точки. Има много напредък и това трябва да бъде признато", заяви председателката на ЕК.

 

На въпрос колко време ще отнеме, докато Украйна стане членка на ЕС, Фон дер Лайен каза, че присъединителният процес е свързан с напредъка.

 

"В ръцете на кандидатите е колко бързо се движат в процедурата", каза тя, посочвайки, че Словакия и Турция са получили статут на кандидат през 1999 г., като Словакия е изпълнила всичко, за да въведе необходимите реформи и пет години по-късно е станала членка на ЕС, а Турция днес е по-отдалечена от членство, отколкото когато и да било.

 

Фон дер Лайен заяви още, че е останала с впечатление, че украинските власти са високо мотивирани и гражданите са обединени около желанието да се присъединят към ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3233 |14.06.2022 Йорданова: Изпълнителната власт действа с пълна скорост, докато НС не реши друго . 0| 12586 |11.06.2022 Тошко Йорданов: Когато някой в коалицията реши, че е Бойко Борисов, всичко губи смисъл . 0| 3157 |10.06.2022 Съдът реши: Елена Удря ще бъде екстрадирана в Румъния . 0| 2947 |08.06.2022 Фон дер Лайен: Путин включи храната в своя "арсенал на терора"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads