Реклама / Ads
0| 3136 |27.04.2022 НОВИНИ

Фон дер Лайен се закани на Русия: Отговорът ни ще бъде незабавен, единен и координиран

.
Урсула фон дер Лайен Източник: БГНЕС
Нашият отговор ще бъде незабавен, единен и координиран. Първо, ние ще гарантираме, че решението на „Газпром“ има възможно най-малко въздействие върху европейските потребители. Така председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира решението на Русия да спре доставките на руски газ за Полша и България.
 

„Европейският съюз ще работи, за да гарантира, че решението на руския газов гигант „Газпром“ да спре доставките за Полша и България ще има възможно най-малко въздействие върху потребителите. Днес страните членки се събраха в рамките на групата за координиране на газовите доставки. Полша и България ни информираха за ситуацията. Сега и двете държави получават газ от съседните страни членки. Това показва, на първо място, огромната солидарност между нас, но също така и ефективността на инвестициите, например в интерконекторите и друга газова инфраструктура“, заяви тя пред репортери в Брюксел

 

Фон дер Лайен допълни, че Комисията работи, за да се избегне недостиг на доставки и съхранение на синьо гориво в средносрочен план.

 

Тя увери, че още тази година зависимостта от доставките от Русия ще бъде намалена значително. Фон дер Лайен поясни, че искането газа да се заплаща в рубли е едностранно решение и е в нарушение на сключените договори.

 

Тя определи днешните действия на Русия така: „Стъпката, която Русия предприе днес, всъщност наранява самата нея. Кремъл нанася вреда на руската икономика, защото сам орязва руската икономика от важни приходи. Ние вече ограничихме притока на газ от Русия и с настоящите планове ще можем да се освободим от зависимостта си от изкопаеми горива доста по-бързо и това ще бъде завинаги“.

 

Според шефката на ЕК „руското правителство за пореден път не успя да посее разделение между държавите членки на Европейския съюз“, добавяйки, че „ерата на руските изкопаеми горива в Европа е към своя край“.

 

Тя също така информира, че Полша и България получават газ от съседите си в ЕС и че Комисията ще засили работата с регионални групи от държави членки, които могат „да осигурят най-незабавната солидарност една на друга, ако е необходимо“.

 

Фон дер Лайен увери още, че в средносрочен план ЕС ще осигури достатъчно доставки и съхранение на газ, както и ще намали зависимостта от изкопаеми горива. Тя предупреди, че компаниите, които се съгласяват да плащат за руски газ в рубли, ще бъдат в нарушение на санкциите на ЕС, „така че това представлява висок риск за компаниите“.

 

Председателката на Еврокомисията каза още, че очаква френското председателство да свика среща на енергийните министри на страните членки възможно най-бързо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3421 |22.04.2022 Русия: Един моряк е загинал, а 27 са изчезнали на руския крайцер ”Москва” . 0| 3232 |21.04.2022 Отговорът на Русия: Закри посолствата на Балтийските страни . 0| 3475 |17.04.2022 Русия: Сега е моментът войниците в Мариупол да се предадат . 0| 3278 |14.04.2022 Наско Сираков се закани на БФС: Ще дойдем 20 000 и камък върху камък няма да остане

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads