Реклама / Ads
1| 2845 |09.03.2023 НОВИНИ

Фондация Македония почете приноса на Царство България за спасението на българските евреи

.
В навечерието на осемдесетата годишнина от спасяването на българските евреи, Фондация Македония изказва сърдечни поздрави на роднините и наследниците на десетките хиляди спасени български евреи от ужаса на Холокоста, който бе създаден от противочовешкия нацистки режим, в Германия и доведе до унищожаването на съдбите на милиони евреи и други етноси в Европа.

 Без прякото и активно участие на българския народ, Българска православна църква и общественици като народния представител Димитър Пешев, спасяването на близо 50 000 български евреи, нямаше да бъде възможно. Трябва да изкажем своята признателност и на държавното ръководство на Царство България, в лицето на цар Борис Трети, без чиято воля и подпис, нямаше да можем днес да се поздравим със спасяването на толкова много човешки съдби и хора. Именно благодарение на волята на българския народ и държава, Царство България остана единствената държава в Европа, която спаси всички свои евреи и с човеколюбива грижа отстояваше тази воля и желание за братска помощ, в условията на най-тъмния и противочовешки тоталитарен нацистки режим, който Германия създаде и разви.

 

Мъката от милионите убийства над евреи и други малцинства в Европа, извършени от нацисткия режим в Германия, събужда днес в нас чувство на отговорност и толерантност към всички народи в Европа, както и воля за отстояване на демократичните ценности и мирът между хората и народите.

 

С известно притеснение и тревога следим някои опити за насаждане на историческа вина към Царство България за трагичната участ на над 11 000 евреи от Македония и Беломорието! В тази връзка държим да подчертаем, че всякакви опити за прехвърляне на вина за Холокоста към трети държави, представлява опит за оневиняване на нацисткия режим в Германия и пагубната роля на този режим за смъртта на милиони евреи и други народи с Европа ! Не може и няма как отстоянието на времето да заличи действията и вината на тоталитарния нацистки режим, всякакви опити за прехвърляне на историческата отговорност на този режим, представлява пречка за пълноценното признаване на Холокоста и възможността за прошка, каквато Федерална република Германия поиска и получи, преди десетилетия. В тази връзка, считаме тези опити за вредни и ненаучно издържани, както заключи Института за исторически изследвания към БАН, ръководен от проф. Даниел Вачков, а също и някои отделни учени от БАН, в своите научни трудове, като например: доц. Спас Ташев.

 

Днес, ние наследниците на гражданите на Царство България, можем да се прегърнем и поздравим с наследниците на спасените български евреи и да си кажем: благодарим Ви за приятелството, за възможността да живеем в мир и да градим общо бъдеще за всички ! Защото това е нашата отговорност днес - пред желязната воля на нашите предци вчера, които с воля за живот, бяха спасиха и бяха спасени, за да покажат, че Човекът и неговото добро, може да бъде по-силен от най-силния тоталитарен режим !

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2932 |06.03.2023 Пак вандалщина в С. Македония: Пияни хулигани бутнаха бюста на Никола Вапцаров в Делчево . 1| 2773 |20.02.2023 Смъртни заплахи заляха рапъра Устата заради песен за РС Македония . 4| 2866 |16.02.2023 Патриарх Неофит ще бъде почетен гражданин на Кюстендил . 5| 2674 |14.02.2023 Иво Христов в ЕП: Българите в Северна Македония плащат цената на европейското безразличие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads