Реклама / Ads
0| 3285 |31.05.2022 НОВИНИ

Фондация ”Три жени” до Константинова: Изпитахме срам от сърдитите Ви реплики!

.
Госпожо вицепремиер, изслушахме с истинско изумление Вашето видеообръщение. Срам - това почувствахме, слушайки неуместните Ви сърдити реплики по адрес на бежанците - за капризите им и неподчинението им на Вашия план. Обръщаме се към Вас като жени към жена и с надеждата, че ще размислите…
 

Това става ясно от позиция на Фондация “Три жени” по повод вчерашното изявление на вицепремиера Калина Константинова по повод бежанската политика на правителството. От изявлението на Константинова стана ясно, че бягащите от войната в Украйна ще бъдат настанени в Сарафово и Елхово, но освен това вицепремиерът отправи критики към бежанците, които бяха посрещнати остро от общественици и потребители в социалните мрежи.

 

Ето и цялото отворено писмо на Фондация “Три жени”:

 

До Калина Константинова,

Заместник министър-председател

по ефективно управление

 

Отворено писмо

 

Уважаема г-жо вицепремиер,

 

С голяма тревога проследихме събитията от последните дни, свързани с изпълнението на интеграционния план за разселване на украински бежанци във вътрешността на страната. 

 

С истинско изумление изслушахме Вашето видеообръщение, в което изразявате разочарование от това, че не сте получила достоверна информация за плановете на бежанците. Още по-озадачаваща е изненадата Ви, че те не изпълняват инструкциите, спуснати от правителствения щаб, и не се качват във влаковете и автобусите, за да бъдат извозени до предвидените държавни бази.

 

Като организация, която работи в помощ на бежанците от самото начало на войната, ние добре познаваме трудностите, с които те се сблъскват. Общуваме с тях всекидневно и знаем, че до последния момент те не получиха информация за това в каква посока ще бъдат откарани и къде ще бъдат настанени. Така, без посока, в момента се "евакуират" украинци към територии на държавата агресор. Тези хора четат новини и имат близки, които живеят във войната на терен - и знаят това. Да се очаква от тях да се съобразят с неизвестността е неуместно.

 

Пишем Ви това писмо, за да изразим възмущението си от начина, по който действате, от начина, по който говорите в обръщението си. 

 

На 9 март Вие се обърнахте към българския народ и към бежанците с друго послание, в което говорихте за съпричастност с хората, бягащи от кошмара на войната, и с разбиране към изморените майки, носещи децата си на ръце. Солидаризирахте се с тези жени и като майка. Ние също сме организация, създадена от жени и майки с морален компас, с идеалната цел да помага на онези в нужда, като въздейства положително на обществото ни като цяло. Нашето убеждение е, че ако моралът наистина е водещ, посоката винаги ще бъде ясна, а личното ни его ще отстъпва път на правилните решения.

 

Срам - това почувствахме, слушайки неуместните Ви сърдити реплики по адрес на бежанците - за капризите им и неподчинението им на Вашия план. Възмутени сме от това, че проявявате толкова малко разбиране от какво се нуждаят тези жени и техните деца в момента - от достъп до медицинска помощ, от подходяща храна за малки деца, от възможност за социализация и интеграция в обществото, от занимални за децата, от уроци по български език за майките, за да могат да се включат в пазара на труда. А не от настаняване в откъснати от цивилизацията почивни станции, без каквато и да било перспектива за бъдеще в България.

 

Има нужда и от още нещо - и към хората, бягащи от война, и към всички нас -  от извинение.

 

Обръщаме се към Вас като жени към жена и с надеждата, че ще размислите и ще оттеглите заплахите си за наказателно настаняване на бежанците в Сарафово и Елхово, които безсърдечно отправяте във видеото. Не ни напуска надеждата, че като държава ще съумеем да проявим хуманност - така както го направиха индивидуално хиляди доброволци и дарители в цялата страна. 

 

Очакваме Вие като вицепремиер на Републиката да спрете да прехвърляте отговорността на тях и да намерите начина да се погрижим адекватно за бежанците, използвайки ресурсите, които ние, гражданите, сме Ви предоставили.

 

Желаем Ви успех в работата. 

 

От своя страна, ние ще продължим да развиваме благотворителна дейност в помощ на Украйна и украинските бежанци у нас, активизирайки гражданското общество в България.

 

С уважение,

Фондация "Три жени" - София Коен, Кристина Деспотова, Лилия Цачева, Десислава Олованова, Кръстина Стефанова, Сибина Григорова, Десислава Векилска

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4531 |02.03.2022 Абрамович: Приходите от продажбата на „Челси“ отиват за фондация, подпомагаща пострадалите в Украйна . 7| 3388 |28.01.2022 В търсене на работа: Около 150 хиляди безработни у нас и още толкова ”обезкуражени” . 7| 4357 |21.10.2021 ”Триумф на индийската наука”: Поставиха милиардната доза ваксина срещу COVID-19 . 36| 4882 |08.07.2021 Джо Байдън поздрави Румен Радев и Кирил Петков за ”Три морета” и подчерта важността на борбата с корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads