Реклама / Ads
5| 2537 |14.09.2024 НОВИНИ

Прокопенко: 38 военнослужещи от "Азов" - у дома след над две години руски плен

.
Денис Прокопенко
"Всеки от тях премина през изключително трудни изпитания: първо по време на отбраната на Мариупол, а след това и във вражески плен. Те не се пречупиха, не измениха на клетвата си, оцеляха и най-накрая ще могат да прегърнат семействата и приятелите си".
 

В резултат на две размени, които се състояха вчера и днес, 38 военнослужещи от 12-а бригада специални сили „Азов“ се завърнаха у дома след повече от две години в руски плен! Всеки от тях премина през изключително трудни изпитания: първо по време на отбраната на Мариупол, а след това и във вражески плен. Те не се пречупиха, не измениха на клетвата си, оцеляха и най-накрая ще могат да прегърнат семействата и приятелите си.







Като командир поздравявам всеки войник от „Азов“, който се е завърнал в родината си. Благодаря ви за вашата смелост и несломим дух. Вие сте пример за устойчивост и издръжливост за всички украинци.


Благодарен съм на президента на Украйна и неговия екип, на представителите на Министерството на вътрешните работи, на Службата за сигурност на Украйна, на Разузнаването на отбраната на Украйна, на Асоциацията на семействата на защитниците на „Азовстал“ и на всички, които се погрижиха за осъществяването на този обмен. Това е сложен и продължителен процес, който изисква много усилия и силна воля. Но резултатът оправдава всичко. Надявам се, че военнослужещите от Азовска област ще продължат системно да бъдат включвани в списъците за обмен.
Символично е, че днес започва работа нова структура на „Азов.Супровід“.

Като част от медицинската служба на „Азов.Супровід“ ще подпомага ранените войници от бригадата и тези, които са се завърнали от плен, на всички етапи от лечението и рехабилитацията, както и ще организира погребения и ще подпомага семействата на загиналите войници.

 

Именно този принцип е водещ в работата на Азов вече повече от 10 години - животът и здравето на личния състав са най-голямата ценност. Подразделението продължава да се развива и да подобрява своя професионализъм както на бойното поле, така и извън него.

 

Денис Прокопенко, с позивна "Редис", командир на 12-а бригада специални сили "Азов" на Националната гвардия на Украйна, Facebook. Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 2642 |14.09.2024 Огнян Минчев: Камала Харис победи Тръмп в дебата. Може да има жена в Белия дом . 10| 3420 |14.09.2024 Северна Македония не може да има претенции към Конституцията на България. А Силяновска дори ни търси обяснения . 1| 2422 |14.09.2024 6 милиона лева отиват за реколти, пострадали от природни бедствия през 2024 г. . 1| 2348 |14.09.2024 Екстремни валежи в Централна и Източна Европа. Четирима души загинаха в Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads