Реклама / Ads
6| 5343 |25.07.2023 НОВИНИ

Франция и Германия - против удължаване на забраната внос на украински земеделски стоки в страни от ЕС

.
Франция и Германия - против удължаване на забраната внос на украински земеделски стоки в страни от ЕС
Франция и Германия се противопоставиха категорично на удължаване на забраната за продажба на украински земеделски стоки в България и още четири страни от Евросъюза, граничещи с Украйна.
 

България поиска съдействие, за да се справи с възможния внос на украински слънчоглед, а Европейската комисия обяви, че може да осигури транзит за целия украински експорт на земеделски продукти. 


Великобритания предупреди, че Русия може да атакува търговски кораби в Черно море. Според британския посланик в ООН Барбара Уудуърд руският боен флот е заложил допълнително мини на подстъпите към Одеса и може да предприеме атаки и срещу търговски кораби.


Руски боен кораб е засякъл и унищожил два украински безпилотни катера в Черно море. Според военното министерство в Москва, което съобщи за инцидента, той е станал на 370 километра югозападно от Севастопол - далеч по-близо до Турция и България, отколкото до украинското крайбрежие.


На този фон Януш Войчеховски - еврокомисарят за земеделието - обяви, че при фактическото затваряне на Черно море Евросъюзът е готов да осигури износа на почти цялата украинска аграрна продукция - около 4 милиона тона месечно - през своя територия.


Пред съвета на земеделските министри в Брюксел обаче българският министър Кирил Вътев е предупредил, че преработвателните предприятия в България не могат да се справят с вноса на слънчоглед от Украйна и е поискал  съдействие от Съвета на министрите в Брюксел за решаване на проблема:

 

Министър Вътев е поискал съдействие от Брюксел заради вноса на украински слънчоглед и сухо мляко у нас


Комисарят Войчеховски заяви, че Брюксел работи върху план за общо финансиране на допълнителните разходи за транзита на украински стоки.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 2832 |25.07.2023 Искрен Митев, ПП: Не чух аргументи против 24 май, а защо да остане 3 март . 9| 4976 |23.07.2023 Христо Грозев: Да се направи протест против включване на българи в сайта ”Миротворец” . 54| 46503 |23.07.2023 Дълбоки съмнения: Верни ли са данните колко българи са против помощта за Украйна и еврото? . 37| 2629 |19.07.2023 Зеленски зове за още системи за противовъздушна отбрана - или САМП/Т, или ”Пейтриът”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads