Реклама / Ads
4| 2573 |02.04.2024 НОВИНИ

Франция предлага ЕС да санкционира руски фирми, разпространяващи дезинформация

.
Франция ще предложи санкции на ниво ЕС срещу руски компании, разпространяващи "дезинформация", заяви във вторник френският министър на външните работи Стефан Сежурн.
 

"Ще предложа въвеждането на режим на санкции срещу онези, които подкрепят режима на дезинформация", заяви Сежурн, докато провеждаше пресконференция в Париж с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.





Украйна се намира в „критичен етап“ във войната с Русия и спешно се нуждае от повече западна помощ, заяви от соя страна американският държавен секретар Антъни Блинкен, цитиран от Ройтерс. Той изрази съжаление от безизходицата в Конгреса на САЩ относно пакета военна помощ на стойност десетки милиарди долари за Киев.

 

Миналия месец представители на френското външно министерство заявиха на брифинг за медиите, че Русия е увеличила усилията си за манипулиране на информацията и разпространяване на заблуди, насочени срещу западните съюзници на Киев, включително Полша, Германия и Франция. Те определиха съобщенията в платформите за социални медии като X, бившия Twitter, и уебсайтове като Sputnik като "мащабни по обхват" и "сложни по структура".

 

Целта на руската кампания за дезинформация остава същата, заявиха служителите: Да се засили успехът на Русия във войната в Украйна, да се оправдае инвазията й, да се дискредитира и омаловажи военната съпротива на Украйна и да се подкопае устойчивостта на цивилното население пред лицето на ежедневните нападения срещу градове и селища, както и да се пречупи подкрепата на Запада за украинската армия и да се забавят, ако не и да се спрат доставките на оръжие за Киев.

 

Длъжностни лица твърдят, че руската кампания за дезинформация надхвърля рамките на войната в Украйна. В годината на избори с голям интерес във Великобритания, Европейския съюз и Съединените щати, френски служители твърдят, че Русия работи за объркване и сплашване на избирателите, дискредитиране на едни кандидати и подкрепа на други, както и за нарушаване на мегаспортни събития като Олимпийските игри в Париж и Европейското първенство по футбол в Германия.

 

Министерството също така обвини Русия, че стои зад изрисуването на еврейски звезди по стените в Париж и предградията му през ноември миналата година, което предизвика тревога за сигурността на еврейската общност във Франция, най-голямата в Европа.

 

През януари 2024 г. месец френски представители на отбраната заявиха, че Франция, която е верен съюзник на Украйна, е била обект на руска дезинформационна кампания след потвърждаването на подкрепата на президента Еманюел Макрон за Киев.







Миналата година френската агенция, отговаряща за борбата с чуждестранната цифрова намеса, Viginum, заяви, че е наблюдавала предполагаемата операция от скоро след като Русия нахлу в съседната страна и че Франция е била една от няколкото европейски държави, които са били обект на нападение. Тя заяви, че е проследила кампанията до руски физически лица, компании и "държавни структури или структури, свързани с руската държава".

 

Агенцията е открила огледален уебсайт, имитиращ този на френското външно министерство, и се е намесила със "защитни и превантивни мерки", заяви Viginum в доклад от миналата година.

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3791 |02.04.2024 Страшилище за руските рафинерии - украинските дронове с изкуствен интелект - ИИ /видео/ . 1| 2682 |02.04.2024 Блинкън: Украйна се намира в критичен етап във войната с Русия и спешно се нуждае от повече западна помощ . 3| 5932 |02.04.2024 "Светът не бива да забравя, че в Украйна се води война". Животът се завръща в Буча, някои семейства обаче не могат да продължат напред . 1| 2570 |02.04.2024 Германската инфлация спадна през март до 2,3%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads