Реклама / Ads
8| 5936 |18.03.2016 НОВИНИ

Фрог око: Излязоха още лекарства без разрешително! Не са само ваксините!

.
Очевидно е практика да се пласират лекарствени продукти без нужното разрешително за употреба. Наред с турските ваксини на светло излязоха още медицински изделия без целия набор от необходими документи за ползване. Сред тях са течният кислород и райският газ, които по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина са регистрирани като лекарствени средства.
 

Масово неизрядни фирми участват в търгове за доставка на болници на тези два лекарствени продукта и ги печелят. Сред тях е „ЛИНДЕ ГАЗ БЪЛГАРИЯ” ЕООД. Тя заедно с други дружества получават  обществените поръчки заради по-ниската цена на предлагания медицински продукт. Всички имат богат набор от документи, но не и разрешителното за ползване у нас. Те предоставят разрешителни, които обаче са издадени в страните, регистрирали техните фирми майки.

 

Истинската причина за неиздаване на разрешително за ползване в България е тайна. Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/ не дава информация по въпроса. От 4 февруари т. г. Фрог нюз чака официален отговор има ли лекарствени фирми, които въртят бизнес без важното разрешително, но такъв не получава до момента. Може да се предположи, че цената от 10 000 лева за документа е препъникамъкът. Защо фирмите да я плащат, като няма кой да ги санкционира?! На практика излиза, че изрядните доставчици на медицински газ са балъци, тъй като хем плащат за всяко едно разрешително, хем губят обществените поръчки. 

 

Болниците съвсем отговорно рискуват с избора си на доставчик заради по-ниските цени - разликата между фирмата победител и отпадналите от надпреварата в търга е приблизително 300 лв. Заради такава разлика обаче дали си струва рискът?

 

Самите болници, които поръчват газовете, също не следят за тяхната пълна безопасност. Повечето от лечебните заведения изискват  разрешително за търговия на едро, но не и разрешителното по чл. 7 от Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина, което гласи:

Разрешават се производството, вносът, търговията на едро и дребно, рекламата и лечението, профилактиката и диагностиката само с лекарствени продукти, които са получили разрешение за употреба по реда на:

1. този закон, или

2. Регламент (ЕО) № 726/2004 на Европейския парламент и Съвета.

 

Фрог нюз поиска всички документи от МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов”-Ловеч на спечелилата търга за течен кислород „ЛИНДЕ ГАЗ БЪЛГАРИЯ” ЕООД. От тях е видно, че фирмата не разполага с разрешителното за ползване в България. Иначе има останалите необходими документи.

 

Въпреки че ИАЛ отказва да изброи фирмите нарушители, Фрог нюз разполага с писменото потвърждение от страна на изпълнителния директор на агенцията доц. Асена Стоименова за липсата на пълна изрядност на „ЛИНДЕ ГАЗ БЪЛГАРИЯ”.

 

„Към дата 16. 11. 2015 г. „Линде Газ България” ЕООД не притежава разрешения за употреба на лекарствените продукти Течен медицински кислород и Газообразен медицински кислород, издадени от ИАЛ по национална или международна процедура”, пише доц. Стоименова.

 

 Вероятно има още лекарствени фирми, които не спазват българското законодателство, но това трябва да обяви ИАЛ и Здравното министерство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5168 |18.03.2016 Само във Фрог: Слух уволни шефа на АПИ . 36| 13677 |18.03.2016 Октай пред Фрог: Както разграбиха КТБ, така ще унищожат „Булгартабак . 19| 10667 |17.03.2016 Адв. Екимджиев за Фрог: Карикатурният ни елит може да ни „изключи” от ЕС . 11| 10133 |17.03.2016 Само във Фрог: Вижте развалените договори на "Булгартабак" с Афганистан и Северен Ирак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads