Реклама / Ads
2| 4975 |03.01.2017 НОВИНИ

Фрогоко: Дянков е седми министър с обвинение само за два месеца

.
Симеон Дянков
Прокуратурата извади коледните подаръци за бивши министри, но вместо лакомства и играчки, тя им връчи призовки. Новината, че бившият финансов министър в кабинета Борисов Симеон Дянков ще бъде обвинен по делото за приватизацията на дялове от електроразпределителното дружество „ЕВН България”, щеше да бъде изненадваща, ако само в рамките на два месеца още шестима бивши и настоящи министри се оказаха с обвинение.
 

Първи поведе хорото Петър Димитров. Бившият министър на икономиката и енергетиката на Тройната коалиция е обвинен за безстопанственост - заради неизгодната продажба на стария реактор на АЕЦ "Белене" през 2007 година, когато беше ресорен министър.

 

Предшественикът му Румен Овчаров се оказа с обвинение само месец по-късно. Според прокуратурата той в нарушение на Закона за обществените поръчки е допуснал подписването на споразумението между "Националната електрическа компания" (НЕК) и руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) на 29 ноември 2006 г..

 

Ден след Овчаров в следствието се оказа и бившият министър от ГЕРБ Делян Добрев. Той ще трябва да отговаря за за умишлена безстопанственост, заради която НЕК е била ощетена с над 4,5 милиона евро.

 

Оказа се обаче, че не само икономическите министри могат да бъдат обвиняеми. Дни след подаването на оставката на Бойко Борисов с обвинение се сдоби и здравният министър Петър Москов. Той излезе от следствието с 3 обвинения – две за престъпления по служба и едно за безстопанственост.

 

Военният министър Николай Ненчев също падна жертва на прокурорската активност. На 23 ноември той бе привлечен под наказателна отговорност за ремонта на изтребителите МиГ-29, а три дни по-късно се сдоби с обвинение и за обществена поръчка за облекло на военнослужещите.

 

И така до 28 декември, когато Трайчо Трайков получи обвинение за умишлена безстопанственост при продажбата на миноритарния пакет акции на ЕВН. Обвинението е, че през 2011 година остатъчният пакет акции от “ЕВН България Електроразпределение“ АД е бил продаден по-евтино, отколкото е била пазарната му стойност.

 

Дали необичайната за нашите географски ширини прокурорска активност е доказателство, че най-после висши държавници ще бъдат държани отговорни за действията си или е опит да се издействат похвали в предстоящия мониторингов доклад от Брюксел – предстои да видим.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7567 |03.01.2017 Подвигат и на Симеон Дянков обвинение, прокуратурата го издирва . 0| 3865 |30.12.2016 За 2 седмици 15 нови огнища на птичи грип . 0| 5297 |30.12.2016 ФРОГОКО: ЕС затваря банки на ИД? . 1| 3859 |29.12.2016 „Да, България” събра над 46 000 лв. дарения за седмица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads